Drumul Porumbrei-Sagaidac din Cimișlia a fost deschis, astăzi, 11 septembrie 2014, pentru circulație, în prezenţa ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan şi a Viceprim-ministrului, Andrian Candu. Reparat cu ajutorul unei investiţii de cca 16 milioane de lei, din Fondul Naţional de Dezvoltare, drumul îmbunătăţește infrastructura de transport regional şi local și favorizează accesul la traseul național M3 pentru locuitorii a 8 localități din raionul Cimișlia.

"De astăzi, 15 mii de cetățeni din localitățile Sagaidac, Batâr, Mihailovca, Selemet, Porumbrei, Suric, Codreni și Satul Nou vor parcurge distanța spre capitală într-un timp mai scurt și pe un drum mai bun. Sunt exact 20 de ani de cînd ultima dată a fost reparată această porțiune de drum. Este o veste bu mai mult

Iurie Leancă a efectuat astăzi o vizită de lucru în raionul Cimişlia pentru a inspecta demararea lucrărilor de reabilitare a drumului naţional R3 Chişinău - Hînceşti - Cimişlia - Basarabeasca, în conformitate cu cele două contracte semnate de „Administraţia de Stat a Drumurilor" pe data de 12 august 2014 și care prevăd modernizarea a două sectoare de drum pe tronsonul Hînceşti - Cimişlia.

Prim-ministrul a menţionat că, prin acest proiect, atât conducătorii auto, cât și pietonii vor avea parte de drumuri europene, sigure. Aceasta, datorită includerii obligatorii, în proiectul de reabilitare, a amenajării trotuarelor și drumurilor de acces de la traseul naţional către instituțiile publice şi sociale. De asemenea, Premierul a remarcat participarea companiilor autohtone & mai mult

Sursa: Guvernul Republicii MoldovaData: 2014-08-15Categorie:ProiecteVizite:4700ştirea în cache

Astazi, 30 octombrie 2013, a fost semnat contractul de grant între Autoritatea de Management al Programului Operațional România-Moldova-Ucraina 2007-2013 și Consiliul Raional Hîncești pentru restaurarea complexului arhitectural „Manuc- Bey" din or. Hîncești. Proiectul va fi aplicat pe parcursul anilor 2014-2015.

Complexul include nouă edificii care urmează să fie renovate. Este vorba de Conacul „Manuc-Bey", care are 4 nivele, Clădirea Contesei, Castelul Vânătoresc, Casa Vechilului, Turnul de pază, Biserica armenească, fântâna arteziană, grajdurile şi trecerile subterane care încep din apropierea Conacului şi se extind sub tot oraşul Hînceşti.

De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a alocat peste 20 de milioane de lei din mai mult

Sursa: Guvernul Republicii MoldovaData: 2013-10-31Categorie:ProiecteVizite:5349ştirea în cache

Proiectul transfrontalier România – Republica Moldova – Ucraina privind asistenţa medicală de urgenţă tip SMURD a fost lansat astăzi, la Iaşi, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza”.

Scopul acestui proiect constă în crearea unui sistem integrat, comun, de monitorizare eficientă şi atenuare a consecinţelor dezastrelor, în conformitate cu standardele şi procedurile Uniunii Europene, precum şi creşterea capacităţii de răspuns a serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare de-a lungul frontierelor comune cu România pe calea aerului, uscat şi pe apă.

„Deocamdată, se discută pe marginea legislaţiei privind trecerea frontierei, legislaţia vamală, apoi urmând să stabilim protocoalele medicale, de dis mai mult

Sursa: Jurnal.mdData: 2013-08-08Categorie:ProiecteVizite:4600ştirea în cache

Drumul de acces Dimitrova - Acui ce asigură accesul a circa 1800 de cetățeni către centrul raional Cantemir a fost finalizat. Recepția finală a porțiunii de drum cu o lungime de 4, 6 km, construită în varianta albă, a avut loc astăzi, 28 iunie curent. Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Marcel Răducan împreună cu șeful Inspecției de Stat în Construcții Vasile Radu, directorul Agenției de Dezvoltare Sud Maria Culeșov și reprezentanții autorităților publice locale s-au deplasat la fața locului pentru a inspecta și a aprecia lucrările de construcție efectuate.

De astăzi pentru locuitorii satelor Cîietu, Dimitrova și Acui din raionul Cantemir este asigurat accesul spre centrul raional. Cu siguranță problema deplasării locuitorilor se va ameliora, prin circulația zilnică a unei rute, mai mult

 Primaria municipiului Chisinau informeaza ca din data de 1 mai 2013, strada Alexandru Diordita, tronsonul cuprins între str. Cosmonautilor si str. Columna, va avea statut de zona pietonala. Acest proiect are drept scop revitalizarea centrului istoric al orasului Chisinau, prin crearea unui spatiu viabil si atragator, precum si conditii necesare pentru odihna locuitorilor si oaspetilor capitalei.

 
Pâna la data deschiderii zonei pietonale din str. A. Diordita, în perimetrul respectiv vor fi reparate fatadele imobilelor si sistemele de scurgere a apelor pluviale, vor fi curatati copacii, va fi aplicat marcajul rutier si vor fi instalate semne si dispozitive rutiere corespunzatoare. De asemenea, vor fi amenajate parcaje publice, conform schemei de organizare a circulatiei rutiere.
mai mult
Sursa: Primăria Municipiului ChişinăuData: 2013-03-20Categorie:ProiecteVizite:5982ştirea în cache

 Pe parcursul anului 2012, în registrul bunurilor imobile au fost efectuate 375853 de înregistrări, ceea ce constituie cu 0,02 % (75 înregistrări) mai mult decât pe parcursul anului 2011 (375778). 

 
Numărul tranzacțiilor imobiliare (vânzare-cumpărare, moştenire, donații, schimb) înregistrate în cadastrul bunurilor imobile în anul 2012, onstituie 276539, sau cu 0,3% (815 înregistrări) mai puțin decât în anul 2011 (277354). 
 
Numărul tranzacțiilor de vânzare – cumpărare a bunurilor imobile înregistrate în anul 2012 constituie 105462, sau cu 2 % (2001 înregistrări) mai puțin decât în anul 2011 (107463). 
 
Numărul ipotecil mai mult
Sursa: Intreprinderea de stat "Cadastru"Data: 2013-02-18Categorie:AnalizeVizite:26574ştirea în cache

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi la inaugurarea unei table de şah de 16 metri pătraţi, amplasată în Scuarul Catedralei. Acţiunea vine în ajutor pasionaţilor „sportului minţii" să poată profita de un joc în aer liber, astfel încât, în spaţiul public să existe mai multă interacţiune, mai multă activitate sănătoasă. Piesele sunt confecţionate din lemn, au înălţimea de 50-100 cm şi pot fi manevrate uşor.

Edilul capitalei a ţinut asă menţioneze că şahul este un sport al strategiei, al minţii. "Pentru noi în special, cei din Republica Moldova, cred că e binevenit să reuşim să gândim cu 2-3 paşi înainte, aşa cum se întâmplă în şah. Şi acest sport să ne ajute să fim pregătiţi în tot mai mult

Sursa: Primăria Municipiului ChişinăuData: 2012-08-08Categorie:ProiecteVizite:10829ştirea în cache

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi la lansarea pe linie a primului troleibuz asamblat la Chişinău, în conlucrare cu compania „Belkommunmash" din Minsk. Alte patru unităţi se află deja în atelierul Regiei Transport Electric (RTEC), unde are loc asamblarea. La eveniment au participat reprezentanţi ai delegaţiei UE în Moldova, ai companiei „Belkommunmash", reprezentanţi ai municipalităţii, dar şi compozitorul Eugen Doga, cetăţan de onoare al municipiului Chişinău.

Primarul de Chişinău a calificat evenimentul de lansare pe linie a primului troleibuz asamblat la RTEC drept renaşterea industrială a municipiului Chişinău, mai ales că are loc în data de 17 iulie, când se împlinesc 576 ani de la prima atestare documentară a Chişinăului. Dorin Chirtoac mai mult

Sursa: Primăria Municipiului ChişinăuData: 2012-07-17Categorie:EvenimenteVizite:4869ştirea în cache
Tren reutilat Calea Ferata din Moldova

mtid.gov.md

Trenurile interne ale ÎS „Calea Ferată din Moldova” (CFM) au început a fi reutilate. Astăzi în gara feroviară din Chişinău a fost prezentat în cadrul unei ceremonii oficiale primul tren reutilat, din cele 14, destinate modernizării.

Trenul cu patru vagoane, unul de clasa I şi celelalte de clasele II şi III a fost renovat în baza unui acord de modernizare dintre CFM şi S.C. Remar S. A. din oraşul Paşcani, România. La eveniment au participat, conducerea Ministerului Transporturilor,ai IS,, Calea Ferată din Moldova, Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, miniștri, deputați și reprezentanții Mass Media.

În acest context, Ministrul Anatol Șalaru a declarat că noul tren reutilat conform mai mult

Sursa: MINISTERUL TRANSPORTURILORData: 2012-06-05Categorie:EvenimenteVizite:7223ştirea în cache