Tariful actual la apă nu permite furnizorului efectuarea investiţiilor capitale

Graţie aprobării în toamna anului trecut a noului tarif la apă (5 lei/m3), situaţia financiară a SA „Apă-Canal Chişinău” (ACC) se îmbunătăţeşte. Însă, cert este faptul că acest tarif auster nu va asigura investiţii în domeniu atât în 2008, cât şi în următoarea perioadă, a declarat luni, 18 februarie, directorul ACC, Constantin Becciev, transmite Info-Prim Neo.

Sursa citată afirmă că în planul de activitate al întreprinderii sunt planificate doar lucrări ce ţin de reparaţii curente şi de reparaţii capitale a reţelelor din dotare.

În aceste condiţii, spune Becciev, nu pot fi soluţionate mai multe probleme investiţionale stringente, inclusiv aprovizionarea cu apă potabilă a comunei Bubuieci. Potrivit lui, localitatea riscă să rămână fără apă din cauză că apeductul care leagă Chişinăul de comună este totalmente avariat. Odată la două-trei zile au loc scurgeri masive de apă din cauza uzurii reţelei din oţel cu D 600mm, care necesită a fi schimbată totalmente pe toată porţiunea de 1.6 km.

Potrivit lui Becciev, o soluţie pentru acest traseu ar fi includerea de către Direcţia municipală construcţii capitale în planul de reconstrucţii pentru anul curent a lucrărilor privind finisarea apeductului magistral care leagă sectorul Centru şi Buiucani, din str. Coca şi Belinschi, iar ca rezultat va fi posibilă şi remedierea apeductului spre Bubuieci.

Cu toate acestea, primarul general, Dorin Chirtoacă, a cerut conducerii ACC să eficientizeze activitatea şi să propună noi restructurări la întreprindere, în aşa fel, încât acel flux financiar care există în prezent să permită întreprinderii să acţioneze şi în privinţa îmbunătăţirii serviciilor prestate.

Totodată, Constantin Becciev spune că la moment este dificil de realizat aceste obiective şi de a face investiţii, deoarece întreprinderea înregistrează pierderi majore legate de exploatarea celor trei centrale termice de la Aeroport, Costiujeni şi Codru, din cauza aplicări tarifului de 233 lei/Gcal. Sursa citată precizează că la aprobarea tarifului de 540 lei/Gcal, cu achitarea diferenţei de tarif din bugetul local pentru agentul termic consumat de populaţie, prevederea nu s-a răsfrânt şi asupra tarifelor la cele trei centrale, gestionate de ACC. Constantin Becciev spune că întreprinderea este în aşteptarea aprobării noului tarif la căldura livrată de SA „Termocom”, pentru ca ulterior să propună CMC majorarea tarifului şi pentru cele trei centrale.

Sursa: Info-Prim NeoData: 2008-02-19Categorie:AlteleVizite:1473ştirea originală

Imagini:

Imagini nu exista.

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!