Împrumut extern de 10 milioane $ pentru modernizarea infrastructurii din municipiul Chişinău

Corpora?ia Financiar? Interna?ional? Contract cu Primaria Chisinau

Primăria Chişinău a semnat astăzi, 15 noiembrie 2010, un acord de împrumut cu Corporaţia Financiară Internaţională (International Finance Corporation), în valoare de 10 milioane Dolari SUA. Contractul a fost semnat de primarul general al municipiului, Dorin Chirtoacă şi Ana Maria Mihăescu, şefa Misiunii IFC.


Creditul se acordă municipalităţii pe un termen de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani şi o rată de dobândă de 4,6% anual. Banii sunt destinaţi în exclusivitate pentru realizarea proiectelor de infrastructură, reabilitarea şi construcţia reţelelor de apeduct şi canalizare din Chişinău şi suburbii, dar şi reparaţia unor străzi din capitală.


Acest program include toate primăriile localităţilor suburbane, unde vor fi implementate cel puţin câte un singur proiect privind dezvoltarea reţelei de apeduct şi canalizare. Selectarea obiectivelor s-a făcut în baza propunerilor primarilor localităţilor care intră în componenţa municipiului Chişinău. De asemenea, urmează a fi reparate capital cel puţin 3 străzi din capitală - str. Ion Creangă, str. Aleco Russo şi str. Ion Inculeţ. Toate lucrările vor fi efectuate pe parcursul anului 2011.


În context, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă a menţionat că finanţarea oferită de Corporaţia Financiară Internaţională este cel mai amplu proiect de extindere a reţelelor de apeduct şi canalizare din municipiu. Edilul capitalei s-a arătat convins că realizarea proiectului respectiv va contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor din Chişinău, în special creşterea accesului populaţiei la serviciul de apă şi canalizare. „Nivelul de încredere al instituţiilor financiare europene, în acest caz IFC, se bazează pe reformele implementate de Primărie în ultimii 3 ani care continuă şi acum. Deşi nepopulare la prima vedere, aceste reforme au pus bazele creşterii economice, dezvoltării municipiului Chişinău şi posibilităţii realizării unor asemenea proiecte", a remarcat Dorin Chirtoacă.


„Prin oferirea acestor 10 milioane împrumut Primăriei Chişinău, sperăm că la primăvară să înceapă lucrările de reabilitare a câtorva străzi, dar şi la multe proiecte de canalizare şi apeduct, prin care credem că 100 mii de locuitori din Chişinău vor avea acces la o calitate ameliorată a serviciiolor de apă şi canalizare, dar şi a unui trai mai bun care să afecteze pe fiecare", a declarat, Ana-Maria Mihăescu, şefa Misiunii Corporaţiei Financiare Internaţionale. Mihăescu şi-a exprimat speranţa că pe viitor instituţia financiară internaţională va realiza cu succes şi alte proiecte cu autorităţile municipiului Chişinău.


Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) este o subdiviziune a World Bank Group. Negocierile dintre Primăria Chişinău au durat mai bine de 2 ani. Acesta este primul proiect comun realizat de autorităţile municipale şi IFC.

Localitatile care vor benificia de aceasta investitie sunt: or. Chişinău, or. Vatra, or. Codru, or. Sîngera, s. Tohatin, s. Băcioi, s. Condriţa, s. Ghidighici, s. Truşeni, s. Budeşti, or. Durleşti

Sursa: Primăria Municipiului ChişinăuData: 2010-11-15Categorie:ProiecteVizite:3344ştirea originală

Harta:

Imagini:

Corpora?ia Financiar? Interna?ional? Contract cu Primaria Chisinau 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!

Stiri din aceasta categorie:

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image