Crestere surpriza pe piata imobiliara din Republica Moldova in primul trimestru al anului curent

Piata imobiliara, de regula, intra si ea in vacanta la inceput de an. Se calmeaza, dupa agiotajul din ajunul Anului Nou. Scade atat oferta, cat si cererea, iar preturile sunt stabile. Aceasta acalmie dureaza pana la sfarsitul iernii. Nu a fost sa fie asa insa si in acest an, agentii imobiliari au avut parte de o vacanta mai scurta.

In februarie s-a produs o crestere brusca a cererii pe piata imobiliara, care nu este caracteristica pentru aceasta perioada a anului. Pe fondul ofertei relativ mici a crescut brusc cererea, iar ca urmare si concurenta intre cumparatori. Vanzatorii au inceput sa ridice preturile pe masura derularii vanzarii sau chiar in timpul negocierilor. In consecinta, preturile la imobilul locativ au crescut in primul trimestru in medie cu 15%. Pretul imobilului locativ a atins pe piata secundara in medie 850 de dolari pe metru patrat.

Pretul la apartamentele cu 1, 2, 3 camere in primul trimestru, in medie pe metru patrat de suprafata totala
1 camera - 950 euro
2 camere - 900 euro
3 camere - 850 euro

Cel mai mult au crescut preturile la apartamentele cu o camera si doua camere. Costul apartamentelor cu o odaie s-a majorat cu 4-5 mii euro (+19%), pana la 30-35 000 euro sau 950 euro pe metru patrat de suprafata totala. Apartamentele cu doua camere s-au scumpit cu 5-6 mii de euro ridicandu-se la 50-55 000 de euro, in medie 800 euro pe metru patrat. La estimarea mediei de pret au fost luate in calcul tranzactiile efectuate, ceea ce face ca aceste preturi sa fie relativ mai mici decat oferta. Totodata nu au fost luate in considerare tranzactiile cu garsoniere, camere in camine, precum si tranzactiile cu imobil de elita.

Cresterea preturilor in primul trimestru a fost generata de mai multi factori. In primul rand, dupa 1 ianuarie 2008 companiile de constructie au marit preturile cu 10-15%, ca urmare a modificarii cadrului normativ in constructii. A fost interzisa capitonarea cladirilor cu polistiren, din cauza ca nu era respectata tehnologia. Si cum o interdictie nu vine una singura, a fost interzisa darea in exploatare a apartamentelor nefinisate, asa-numita varianta in alb. De asemenea, nu se mai permite sa fie efectuate in paralel constructia si proiectarea imobilului. De la 1 ianuarie 2008 constructorii au inceput sa plateasca cota standard de 20% a TVA la lucrarile de constructie. La aceste schimbari se adauga scumpirea in continuare a fortei de munca si a materialelor de constructie, in particular la ciment si resurse energetice. Cresterea tarifelor la gazul natural, bunaoara, a dus la ridicarea costurilor de productie in constructii si reducerea volumelor de constructie. Ca urmare, s-a scumpit imobilul.

In al doilea rand, caderea brusca a dolarului in raport cu euro, a provocat o anumita panica in randul persoanelor care isi pastreaza economiile in valuta. Pana mai ieri, populatia credea ca investitiile in depozitele in valuta straina sunt cele mai sigure in fata unor crize. Insa situatia se schimba. Leul se simte tare pe piata si chiar s-a intarit in ultimii ani, iar nivelul inalt al ratei inflatiei pe piata interna nu determina lumea sa-si mareasca depunerile in banci. Ratele inalte la depozitele in lei mai pot feri banii de inflatie, pe cand rata dobanzii la depunerile in valuta straina este mai mica. Cresterea masei banilor in circulatie, ca urmare a transferurilor enorme de peste hotare, depaseste cresterile de marfuri si servicii. Putem presupune ca unele paturi ale populatiei au preferat sa-si investeasca banii in imobil, care asigura un castig dublu: in urma majorarii preturilor in general si o scumpire neesentiala a chiriei. Aceasta doar va creste in perspectiva. Piata valorilor mobiliare nu este dezvoltata, in consecinta, ce-i ramane omului, decat sa-si investeasca economiile in imobil pentru a le proteja in fata unor eventuale surprize pe care le poate aduce economia.

Putem presupune ca, in fond, cresterea inalta a preturilor la inceputul anului 2008 a fost un fenomen accidental. Agiotajul scade treptat, iar oferta de apartamente creste. Insa preturile ce se contin in oferte sunt destul de inalte. Piata intra intr-o faza de stabilitate. Aceasta situatie probabil se va mentine pana la toamna. Ne putem astepta la o anumita inviorare in timpul sarbatorilor de Pasti, cand revin in tara cetatenii care muncesc peste hotare.

Criza ipotecara din SUA ar putea sa aiba doar un impact partial asupra pietei moldovenesti, in sensul ca ar putea sa se reduca posibilitatile bancilor de a atrage credite de pe piata internationala si ca urmare, probabil, s-ar putea scumpi creditele ipotecare. La noi imobilul locativ este procurat in fond din mijloacele proprii. Ipoteca nu este accesibila pentru majoritatea, de aceea nu va avea un impact asupra pietei imobiliare.

Sursa: DECA-PressData: 2008-04-17Categorie:AlteleVizite:3066ştirea originală

Imagini:

Imagini nu exista.

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!