Criza cimentului nu va fi soluţionată prea curând

Criza de ciment cu care se confruntă Republica Moldova în ultimele două săptămâni nu pare a avea o soluţie imediată. Deşi prim-ministrul Zinaida Greceanâi a solicitat în cadrul şedinţei Guvernului de miercuri, 16 aprilie curent, Ministerului Economiei să rezolve în regim de urgenţă această problemă, ministrul Igor Dodon vine cu o soluţie care, după părerea experţilor, ar putea fi implementată cel puţin în decurs de un an.

Cimentul mai poate fi găsit doar la preţuri exagerate

Mai mulţi furnizori de ciment din municipiul Chişinău au operat o dublare a preţului la acest produs. În acest context, preţul unei tone de ciment a atins cota de 2500 de lei, faţă de 1500 de lei cât valora acum o lună. O bună parte a firmelor operatoare de ciment au renunţat să mai comercializeze produsul pentru o perioadă de timp. Managerii acestor firme menţionează că se confruntă cu un deficit fără precedent de ciment pe piaţă, invocând că unul dintre principalii furnizori, Combinatul de Ciment din Râbniţa, şi-a orientat toată producţia spre piaţa de desfacere din Federaţia Rusă, unde cererea a crescut enorm, după ce oraşul rusesc Soci a fost desemnat ca organizator al Jocurilor Olimpice de Iarnă din anul 2014 şi are nevoie de acest produs pentru construcţia mai multor arene sportive. În acest sens, compania franceză „Lafarge” din Rezina a rămas singurul furnizor din Republica Moldova, dar care nu poate face faţă cererii foarte mari de piaţa autohtonă. Solicitat de FLUX să comenteze problema crizei cimentului, directorul de afaceri corporative al companiei „Lafarge”, Leonid Nicorici, a refuzat să se pronunţe în acest sens.

Totodată, în reţelele de magazine specializate în comercializarea materialelor de construcţie, cimentul lipseşte. Acesta mai poate fi găsit doar în unele puncte comerciale, dar la un preţ dublu.

Potrivit ministrului Construcţiilor, Vladimir Belodevici, comercianţii care vor majora preţurile la ciment în această perioadă vor fi pedepsiţi conform legislaţiei în vigoare. „Această problemă se află în evidenţa Ministerului Construcţiei. Noi am făcut o serie de sesizări către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi către Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), care, în prezent, cercetează această problemă”, a declarat Vladimir Belodevici.

La rândul lor, atât reprezentanţii MAI, cât şi cei ai CCCEC au declarat că nu au fost sesizaţi în nici un fel în acest sens.

Autorităţile propun soluţii care ar da roade cel puţin peste un an

Ministrul Economiei, Igor Dodon, arată cu degetul înspre Combinatul de Ciment din Râbniţa, care exportă tot produsul pe piaţa din Rusia. „Am ajuns la o constatare. Anul curent, o bună parte a cererii de ciment era asigurată de fabrica de ciment din oraşul Râbniţa, care, în prezent, exportă toată producţia spre alte pieţe, inclusiv pe piaţa Federaţiei Ruse. Necesitatea construcţiei unei noi fabrici este primordială în momentul de faţă. Cu câteva zile în urmă, am organizat o întâlnire cu potenţiali investitori care sunt gata să finanţeze construcţia unei noi fabrici de ciment. Acest nou proiect ar putea fi realizat în viitorul apropiat şi va fi cifrat la 100 de milioane de euro. Cel mai probabil această fabrică va fi amplasată, eventual, într-o altă regiune a ţării”, a explicat Igor Dodon.

Pronosticul experţilor: „Criza cimentului va spori preţul imobilelor”

Potrivit expertului economist al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, lipsa cimentului de pe piaţa autohtonă sau preţurile exagerate la acest produs vor crea o confuzie şi mai mare în vânzarea imobilelor, a căror vânzare a mers şi până acum foarte prost. „Ceea ce cunosc eu în prezent este că Federaţia Rusă se află într-un deficit enorm de ciment şi acest lucru ar putea fi o problemă foarte mare pentru Republica Moldova încă pe mult timp înainte. O altă problemă a acestei crize ar putea fi şi faptul că în Republica Moldova au apărut foarte multe construcţii, şi nu atât cele centralizate, cât unele mici, spre exemplu, în teritoriu. Anume în această perioadă a anului oamenii îşi repară casele sau alte acareturi pe care le deţin. În general, cea mai mare problemă este că cererea acestui produs este foarte mare în ultimul timp şi nimeni nu s-a gândit să satisfacă această ofertă. Este evident că cimentul are cea mai mare pondere în construcţie, dar la noi preţurile la apartamente sunt foarte dezechilibrate. Situaţia este foarte proastă pentru că, pe de o parte, construcţiile sunt foarte costisitoare, iar pe altă parte, cresc şi preţurile propriu-zise ale locuinţelor şi, raportate la salariile moldoveneşti, nu cred că mai trebuie să discutăm. Ne aflăm în situaţia în care preţul cel mai mic pe care ni-l poate oferi constructorul este titanic faţă de cel pe care îl poate oferi un cetăţean moldovean. Avem foarte multe complexe în ceea ce priveşte vânzarea imobilelor, iar dublarea preţului la ciment va agrava şi mai mult această problemă”, a specificat Veaceslav Ioniţă.

Sursa: FluxData: 2008-04-21Categorie:AlteleVizite:2843ştirea originală

Imagini:

Imagini nu exista.

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!