A fost lansată Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor de Masă (APESM)

Inmanarea certificatului APESM

Recent, proiectul de dezvoltare a Businessului Agriculturii din Moldova (PDBA), susţinut de Guvernul SUA, a lansat oficial Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor de Masă (APESM) din Republica Moldova.

Asociaţia a fost creată în luna februarie 2008, la iniţiativa a 11 producători de struguri de masă din Moldova. Potrivit fondatorilor APESM, membrii acestei Asociaţii vor putea crea un singur brand pentru produsele lor şi vor putea furniza cantităţi mai mari de struguri de masă pentru export. De asemenea, fondatorii APESM susţin că instituţia pe care o reprezintă oferă membrilor săi o structură organizaţională pentru a-şi uni eforturile de îmbunătăţire a calităţii şi de promovare a strategiilor de marketing şi ambalajului competitiv. O astfel de abordare este răspândită în Uniunea Europeană şi se aşteaptă ca noua asociaţie să permită producătorilor de struguri de masă din Moldova să răspundă mai bine cerinţelor pieţelor autohtone şi a celei internaţionale în exportul strugurilor de masă de calitate superioară.

Lansat în iunie 2004 de către Guvernul SUA, PDBA oferă servicii de consultanţă în afaceri şi asistenţă tehnică fermierilor, producătorilor şi prelucrătorilor din Republica Moldova pentru a îmbunătăţi competitivitatea sectorului agricol de valoare înaltă din Moldova şi pentru a creşte veniturile rurale şi posibilităţile de angajare în câmpul muncii a cetăţenilor moldoveni.

Conrad Fritsch, director PDBA Moldova din cadrul CNFA

În calitate de director al PDBA în Moldova, finanţat de USAID, sunt mândru de echipa PDBA în suportul organizaţional oferit acestei noi asociaţii apărute în Republica Moldova. Vreau să felicit fondatorii APESM pentru viziunea şi perspicacitatea lor şi pentru că au investit timp şi bani pentru a înfăptui acest lucru. Astăzi se marchează un prim pas în dezvoltarea industriei strugurilor de masă din Moldova care poate oferi viziunea necesară pentru a stabili scopuri şi obiective clare în această ramură importantă a agriculturii moldoveneşti. APESM dispune de potenţialul necesar de a instrui membrii săi cu cele mai bune practici de creştere şi recoltare a strugurilor de masă şi să implementeze un set comun de standarde de calitate şi siguranţa alimentară. Numai printr-un angajament puternic de a asigura membrii cu un material instructiv de calitate în vederea noilor tehnologii de dezvoltare ale acestui produs, Moldova va putea produce fructe de cea mai înaltă calitate, competitive pe pieţele mondiale. Odată ce aceste fructe calitative au fost produse, ele trebuie recoltate corespunzător, apoi păstrate şi transportate fără a pierde din calitate şi atracţie în faţa cumpărătorului. Anume la acest compartiment valoarea reală a colaborării poate fi realizată. Această asociaţie poate servi drept un instrument de dezvoltare a unei strategii comune de marketing şi de promovare a unei identităţi de brand comune. Cel mai important este că pe ambalajele produsului autohton, pe care va fi inscripţionat „Produs în Moldova”, strugurii vor fi nu numai produşi, dar şi ambalaţi de membrii APESM în aceleaşi condiţii înalte, ca şi cele europene sau mondiale. Sunt convins că toată lumea va împărtăşi aceste principii şi scopuri comune şi producătorii moldoveni vor fi dispuşi pentru a le realiza. Noi vom continua aceeaşi conlucrare strânsă pentru a identifica cele mai bune strategii de dezvoltare a marketingului şi al promovării producţiei autohtone.

Alexandru Arseni, membru al Consiliului de Administrare al APESM

Asociaţia pe care o reprezint este binevenită pentru producătorii strugurilor de masă din Moldova. Noi nu dispunem de cantităţile de producţie pe care le solicită principalii noştri cumpărători din Ucraina, Belarus şi Federaţia Rusă. Cantitativ, am putea face faţă, dar nu şi calitativ. Preluarea experienţei internaţionale este pilonul nostru de bază pe marginea căruia intenţionăm să activăm. În acest sens, vom încerca să conlucrăm cu mai mulţi experţi străini în soluţionarea tuturor problemelor, mai ales a celor care ţin de consumul produsului autohton. Cu ajutorul experţilor străini, intenţionăm să organizăm mai multe seminare de instruire a viitorilor noştri colegi de breaslă. Este evident că APESM intenţionează să promoveze Republica Moldova atât pe piaţa de desfacere a CSI, dar şi pe cea a Uniunii Europene. Moldova nu a mai participat de mult timp la expoziţiile internaţionale serioase de produse vitivinicole, lucru pe care asociaţia noastră urmează să îl revigoreze. În prezent, chiar ne gândim în ce ţară putem merge în viitorul apropiat pentru a participa la o eventuală expoziţie ce ţine de domeniul nostru. Totodată, intenţionăm să stabilim o serie de contacte cu organizaţii similare de peste hotare şi, nu în ultimul rând, este primordial pentru noi să atragem cât mai multe investiţii în acest domeniu.

Valeriu Cebotari, director general al SC „MoldVinIpoteca” SA

Vreau să felicit din suflet fondatorii APESM pentru pasul curajos pe care l-au realizat în dezvoltarea şi promovarea producţiei vitivinicole din Moldova. Pe această cale doresc să-i mulţumesc şi lui Conrad Fritsch şi tuturor membrilor PDBA pentru susţinerea acordată la fondarea acestei asociaţii foarte importante pentru Republica Moldova. „MoldVinIpoteca” mizează pe o colaborare fructuoasă cu APESM în domeniul vitivinicol pe viitor. În viziunea noastră, „MoldVinIpoteca” trebuie să colaboreze cât mai strâns cu APESM, mai ales la compartimentul perfecţionării bazei legislative în vigoare, în raport cu standardele Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, vom colabora cât mai strâns şi în contextul promovării strugurilor de masă autohtoni pe toate pieţele de desfacere din lume. Acest lucru va deveni mult mai facil dacă ne vom consolida forţele şi cu puţină susţinere din partea statului vom realiza tot ce ne-am propus.

Petru Mihov, membru al APESM

Reprezint sudul republicii, activând în satul Burlacu, raionul Cahul. Am aderat la această asociaţie fiind convins că prin consolidarea forţelor mai multor producători, vom deveni mult mai puternici şi, nemijlocit, mai cunoscuţi pe piaţa Republicii Moldova şi pe cea internaţională. Satul din care vin deţinea pe timpul URSS un volum impunător de plantaţii cu viţă-de-vie, peste 1500 de hectare. În prezent, acest volum a scăzut semnificativ. Pe masivele plantate cu viţă-de-vie poţi găsi proprietăţi răzleţite, care, în principiu, nu pot aduce nici un venit proprietarilor. Eu, personal, conduc o Cooperativă Agricolă şi mi-am dat seama de importanţa acestei asociaţii şi de perspectivele pe care aceasta ne-o poate oferi. Sper că pe viitor vom deveni cât mai mulţi membri, căci numai prin consolidare vom putea face o imagine frumoasă pe piaţa de desfacere europeană.

Sursa: FluxData: 2008-05-12Categorie:EvenimenteVizite:4188ştirea originală

Imagini:

Inmanarea certificatului APESM 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!

Stiri din aceasta categorie:

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image