Peste 20 de agenti economici au fost sanctionati pentru majorarea excesiva a preturilor la ciment

Colaboratorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) au amendat 20 de agenti economici care au majorat in mod artificial si excesiv preturile la ciment. Suma amenzilor aplicate se ridica la peste 200 mii de lei.

Potrivit CCCEC, profitand de situatia de presupusa criza pe piata cimentului, agentii economici au creat un deficit artificial, stabilind adaosuri comerciale la produs de pana la 70 la suta, ceea ce a generat un adevarat haos pe linia preturilor.

Astfel, 1 tona de ciment, care costa in jur de 1 800 lei, pret care include toate cheltuielile de transport si adaosurile prevazute de legislatie, putea fi cumparata, in lunile martie-aprilie curent, cu 2 400 lei – 3 000 lei. In acelasi timp, sacul de 50 kg de ciment cu pretul maxim de achizitie de 90 de lei, era comercializat pe piata cu pana la 130 de lei.

Potrivit avizului CCCEC, acesta situatie creata de intermediarii de pe piata cimentului a lezat in mod direct drepturile consumatorului si a fost calificata drept o incalcare flagranta a prevederilor hotararii Guvernului, care prevede aplicarea unui adaos comercial la produsele social-importante de pana la 20 la suta.

Printre firmele sanctionate se numara SRL „Luciber – Com” la care s-a stabilit un supravenit de 65,42 mii lei, „Bicar – Bimpex” de 55,8 mii lei, SRL „Artasbocem” de 14,17 mii lei, SRL „Forestcom” un supravenit de 21,5 mii lei, SRL „Transtracons”- 10,2 mii lei, s.a.

De mentionat ca oferta de ciment pe piata interna a scazut in ultimul timp, cu 20 la suta, ceea ce constituie partea uzinei din Rabnita care in luna martie curent, a incetat livrarile catre Republica Moldova. In aceste conditii singurul furnizor de material de constructie a ramas producatorul autohton „Lafarge Ciment” SA cu o capacitate zilnica de productie de 4 mii tone.

Sursa: ReporterData: 2008-05-20Categorie:AutorităţiVizite:1970ştirea originală

Localitaţi in ştire:

Chisinau-Bîc; Drochia-Şuri;

Imagini:

Imagini nu exista.

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!