Slobozia-Duşca, Carieră de nisip în grădină

carier? de nisip,Slobozia-Du?ca

Un bărbat din satul Slobozia-Duşca, raionul Criuleni, fostul judeţ Chişinău, s-a pomenit cu lotul de vie în mijlocul unei cariere de nisip. Asta pentru că n-a ajuns la o înţelegere de vânzare a terenului cu gestionarul acesteia. Dânsul îşi apără pământul, crezând cu tărie că, „azi, fiecare minte ţăranul după cum îi vine în gând”. Lucrările la carieră au început înainte ca aleşii locali să schimbe destinaţia terenului şi înainte ca Guvernul să emită o hotărâre de schimbare a destinaţiei terenului din agricol în teren cu destinaţie specială. Cu toate acestea, firma îşi caută liniştită de afacere.

S-a trezit cu o carieră de nisip în grădină!

„Vecinul a vândut terenul, fiindcă soţia e în Italia, celălalt vecin l-a vândut şi el. Pilonii din capătul viei mele sunt deterioraţi. Eu nu-mi mai pot lucra via. În ţara asta unica bogăţie care a mai rămas e pământul, el te mai hrăneşte şi n-o să-l vând, aşa cum mi-o cere cineva”, susţine Boris Filipescu de la înălţimea malului ce se înalţă deasupra întinderii de nisip. Via rămasă moştenire de la părinţi e înconjurată din trei părţi de maluri abrupte. Pe alocuri, rădăcinile alunecă ori atârnă deasupra carierei. A ajuns în această situaţie după ce mai mulţi consăteni şi-au vândut terenurile – circa 1,4 ha de pământ – societăţii comerciale „Remish & Co”. Şi dacă ceilalţi au ajuns la o înţelegere, Boris Filipescu a declarat că nu intenţionează să-şi vândă lotul de pământ, iar dacă i se cere s-o facă, îl vinde la preţul care însumează venitul pe patru ani al viei, atât cât trebuie să crească şi să dea roadă o alta nouă. La acest preţ proprietarul adaugă şi preţul butaşilor şi al muncii de patru ani, în total circa 40 de mii de lei. Proprietarii carierei de nisip şi ai viei s-au întâlnit în repetate rânduri, dar n-au ajuns la o înţelegere. Ca şi celorlalţi, lui Filipescu i s-au propus câte 1000 de lei pentru un ar şi gospodarul nu a fost de acord.

Singur pe „insulă”

În acest an, Boris Filipescu a vrut să-şi lucreze terenul şi s-a adresat cu o plângere la primăria din sat şi la Procuratura raionului Criuleni. Reprezentanţii Inspecţiei ecologice din Criuleni s-au deplasat la faţa locului şi, deşi susţin că n-au sesizat mari încălcări în acest caz, i-au dat societăţii comerciale un termen de două luni ca să rezolve conflictul pe cale amiabilă. Potrivit şefului de şantier al carierei, Victor Bălan, dacă nu vor ajunge la o înţelegere cu proprietarul viei, vor ridica un perete de pământ în jurul terenului cu pricina şi îl vor ocoli. Nu vor oferi un preţ mai mare, deoarece, potrivit proiectului de exploatare, cariera poate fi extinsă până la 6,73 de hectare. Oferind un preţ mai mare unuia dintre ţărani, gestionarii carierei se tem că şi ceilalţi ar putea înainta aceleaşi cerinţe, sume pe care ei nu le pot onora.

Oamenii – ba, consilierii – da

Până la urmă, cariera de nisip aparţinând SRL „Remish & co” a împărţit satul în pro şi contra exploatatorilor de zăcăminte. Bătrânii alimentează zvonul că vor fi afectate izvoarele şi astfel vor seca fântânile. Gospodinele – că le sunt prăfuite rufele la trecerea pe drumuri a maşinilor de mare tonaj, ţăranii – că le sunt afectate de praf de nisip culturile de pe terenurile din preajmă, iar reprezentanţii administraţiei locale – că au fost afectate unele terenuri, proprietate publică. La 1 martie curent, a fost instituită o comisie din care făcea parte primarul s. Slobozia-Duşca, Sergiu Istrate, şi şase consilieri locali. Actul întocmit după vizita la cariera de nisip a scos la iveală mai multe nereguli. S-a constatat că, la data controlului, societatea comercială extrăsese nisip de pe o suprafaţă de 2,1 ha, deşi la acel moment nu avea aprobarea consiliului local de schimbare a destinaţiei terenului din agricol în teren cu destinaţie specială decât pentru 1,67 ha (decizia consiliului local din 24 mai 2005). Gestionarul carierei nu avea nici aprobarea Guvernului de schimbare a destinaţiei terenului din agricol în teren cu altă destinaţie decât pentru 0,3 ha. Totodată, comisia a stabilit că SRL „Remish & Co” a sustras zăcăminte minerale de pe terenuri aflate în proprietate publică, fără să încheie contracte de vânzare-cumpărare şi schimbare a destinaţiei terenului (drumuri locale). Comisia a mai stabilit că la exploatarea carierei nu au fost întreprinse măsuri de prevenire a prăbuşirii terenului alăturat şi nu au fost respectate drepturile altor deţinători de terenuri. La 9 martie, primăria a organizat adunarea satului la care cei prezenţi s-au adresat cu rugămintea, iar mai târziu au înaintat şi un demers pe numele consilierilor locali, de a nu accepta schimbarea destinaţiei terenului agricol aparţinând deja societăţii cu pricina. La şedinţa din 18 aprilie însă, cu votul a şapte consilieri din 13 prezenţi, decizia de schimbare a destinaţiei terenului a fost aprobată.

S-au ales cu o amendă

Primarul Sergiu Istrati ne-a informat că a înaintat petiţii la Procuratura raionului Criuleni şi la Procuratura Generală, prin care aduce la cunoştinţă încălcările depistate de comisia deplasată la faţa locului. Mihai Butnaru, procurorul raionului Criuleni, ne-a spus că a vizitat cariera şi a fost intentată o procedură administrativă privind ocuparea nelegitimă a doi ari de teren public. Procuratura n-a intentat un proces penal pentru exploatarea carierei fără schimbarea destinaţiei terenului, deoarece, spune procurorul, firma a iniţiat deja procedura, achitând o jumătate din sumă Agenţiei Relaţii Funciare. „Noi am expediat o sesizare directorului SRL „Remih & Co”, Mihai Oprea, ca timp de 30 de zile să întreprindă măsuri pentru a lichida încălcările de lege. Să schimbe destinaţia terenurilor agricole în conformitate cu legislaţia în vigoare, să achite pe contul agenţiei Relaţii funciare şi cadastru prejudiciul material cauzat în valoare de 105 126 de lei în urma excluderii terenurilor din circuitul agricol. Şi deoarece extragerea zăcămintelor de pe suprafaţa de doi ari a fost ilegală, urmează ca primăria să calculeze şi să-i fie achitate prejudicii în legătură şi cu acest abuz”, ne spune Mihai Butnaru.

Aşteptări incerte

Azi, Boris Filipescu nu merge decât în vizită la vie. Se teme să nu se prăbuşească cu tot cu butaşi şi piloni. Autorităţile, inclusiv Inspecţia Ecologică, îl asigură că totul e în regulă. Dacă nu va ajunge la o înţelegere cu proprietarul carierei, ţăranul e pus în situaţia să aştepte acele două luni când în jurul viei va fi ridicată o pantă de pământ.

Sursa: Jurnal.mdData: 2008-05-20Categorie:AlteleVizite:7349ştirea originală

Harta: Slobozia-Duşca,Carieră de nisip în grădină

Imagini:

carier? de nisip,Slobozia-Du?ca 

Comentarii:

# 1 Nume: zuzu Email: veronicaburlac@yahoo.com Data: 2014-07-02 02:57:15
Apreciat fie Dl Filipescu pentru curajul si demnitate lui! ceilalti "tarani" care si-au vandut pamanturile: RUSINE CA NU ATI PUTUT SA VA UNITI SI SA VA APARATI DREPTURILE! e de rasul gainilor cu cati bani v-ati "imbogatit" dupa ce v-ati vandut terenurile!

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!