Agropensiunile – o afacere spre care migrează tot mai mulţi antreprenori rurali

Agropensiune

Valentina Duda, antreprenoare din satul Slobozia Duşca, îşi transformă casa într-o veritabilă pensiune turistică

O afacere destul de profitabilă în mediul rural este creşterea răsadului pentru flori şi legume. Valentina Duda, o doamnă de 38 de ani din satul Slobozia Duşca, raionul Criuleni, gestionează anume o astfel de afacere are şi ea deschisă o afacere de acest gen sub denumirea de gospodăria ţărănească “Valentina Duda”. Totuşi, antreprenoarea nu se limitează la ceea ce a obţinut şi se gândeşte la diversificarea afacerii şi creşterea profitabilităţii. Proiectul Valentinei Duda presupune deschiderea a unei pensiuni turistice pentru care are şi denumire - “Trei muşcate”.

Valentina Duda a absolvit Facultatea de viticultură, pomicultură şi legumicultură a Universităţii Agrare de Stat din Moldova în anul 1991. “După ce am finalizat studiile nu am avut de lucru şi de aceea m-am gândit să deschid o afacere proprie. În aşa mod mi-am deschis o gospodărie ţărănească. De la început creşteam doar răsad de legume - de roşii, vinete, ardei, dar mai târziu am început să cultiv şi flori, cum sunt petuniile, sulfiniile etc. Dar nu m-am oprit aici, deja de trei ani îmi renovez casa pentru a o transforma într-o pensiune turistică”, povesteşte antreprenoarea.

Valentina Duda ne mărturiseşte că la început i-a fost greu, nu avea resurse financiare pentru a construi o seră. Afacerea a început-o cu 2000 lei, sumă care i-a ajuns pentru construcţia unei sere cu o suprafaţă de o sută de metri pătraţi. Ulterior, concomitent cu creşterea cererii, an de an majora capacitatea serelor. Astfel, în prezent, suprafaţa totală a serelor este de 700 metri pătraţi, plus un teren de 200 metri pătraţi în câmp deschis.
Seminţele pentru răsadă le procură din Olanda, Cehia şi Polonia.

Serele sunt utilizate eficient. Mai întâi sunt crescute flori şi răsad de legume timpurii, apoi răsad pentru legume târzii, după care în sere sunt cultivaţi castraveţi. Producţia este vândută doar în baza comenzilor venite de la magazine şi vânzătorii individuali. De obicei are clienţi din localităţile învecinate. Anual numărul acestora creşte şi acest fapt îi permite să mai scadă din preţ. De exemplu, în anul curent, preţul unui fir de răsad de flori a scăzut de la 8 la 3 lei.

Finanţări

„Investesc în afacere doar resurse financiare proprii. De exemplu, în acest an am investit peste 70 mii de lei. Deocamdată, nu apelez la credite bancare. Am o nesiguranţă în acest sens şi de aceea prefer să investesc atâţia bani de câţi dispun. Uneori mai apelez la ajutorul prietenilor”, afirmă Valentina Duda.

Angajaţi

O bună parte din lucrări sunt efectuate antreprenoare şi fiul acesteia. Totuşi, când volumul de lucru este prea mare angajează temporar doi sau patru lucrători.

Proiecte turistice

În ceea ce priveşte perspectivele de viitor, Valentina Duda spune că preconizează o reorientare spre afacerile turistice. Lucrurile, în acest sens deja au fost iniţiate – casa antreprenoarei este în plin proces de transformare într-o pensiune turistică ce va avea denumirea „Trei muşcate” şi o capacitate de cazare a opt persoane. “Clienţi voi avea, deoarece la noi în localitate activează o companie franceză de creştere a nucilor şi, respectiv, angajaţii acesteia vor fi cazaţi la mine. De asemenea, Slobozia-Duşca se află în apropierea mai multor monumente turistice, aproape de râul Nistru şi, respectiv, mulţi vizitatori ai acestor locuri sunt interesaţi să facă un popas. În prezent, elaborez un meniu special, care să includă bucate tradiţionale, cum ar fi plăcintele, sarmalele, clătitele cu brânză şi dulceaţă”, ne dezvăluie din planurile sale Valentina Duda.

Potrivit ei, chiar şi acum are vizitatori, care sunt interesaţi de florile pe care ea le cultivă. „De obicei aceste vizite sunt cu plată, iar preţul depinde de mărimea grupului de persoane. Dacă grupul este de 50 persoane, taxa este de 5 lei pentru persoană. Pentru grupuri de două–trei persoane, preţul este în mediu de 100 lei/persoana”.

Chiar dacă afacerea va fi extinsă, Valentina Duda spune că nu va renunţa la creşterea florilor, iar în privinţa răsadului de legume încă nu s-a decis. Pur şi simplu, creşterea florilor pe lângă venituri îi aduce şi plăcere.

Sursa: ECOnomistData: 2008-07-16Categorie:ProiecteVizite:4965ştirea originală

Harta: Agropensiune

Imagini:

Agropensiune 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!

Stiri din aceasta categorie:

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image