Alexandr Piciugov, directorul companiei Antatex-Group: În următorii ani va creşte cererea pentru casele rustice din lemn

Casa din lemn

Compania Antatex-Group activează pe piaţa din Moldova deja de zece ani. Care este activitatea principală a companiei şi cum aţi evoluat pe parcursul acestei perioade?

Am început să prelucrăm lemnul într-un mod anume, pentru a ne evidenţia de celelalte companii ce activează pe piaţă în acest domeniu. Am găsit o nişă liberă şi ne-am axat anume pe acest segment. Activitatea de bază a companiei este producţia şi realizarea bârnelor galvanizate, la fel şi construcţia caselor din bârne — „de la proiect până la cheie“, cu aplicarea tehnologiilor moderne şi a materialelor de finisaj. Noi facem case de cele mai diverse mărimi şi stiluri, de la pavilioane, saune şi băi, până la reşedinţe reprezentative. Toată această producţie este ecologic pură.

Ce investiţii au fost efectuate până în prezent în dezvoltarea companiei?

Facem investiţii anuale – profitul îl reinvestim. Nu pot oferi careva cifre, pentru că în fiecare an este diferit.

Care sunt planurile investiţionale de perspectivă? Spre ce vor fi orientate?

Vom continua să investim în tehnologii moderne pentru a majora producerea caselor rustice.

Câte case, saune, pavilioane de acest gen aţi construit anul trecut? Care e situaţia în anul curent?

Începând cu anul 2007 am început construcţia unui mic sătuc în zona de odihnă de la Vadul lui Vodă, unde am construit 40 de obiecte din bârne, dintre care 15 case. În acest an deja vor fi finisate. Totuşi, până la finele anului, planificăm să producem de două ori mai multe obiecte din lemn comparativ cu anul trecut.

Cât costă construcţia unei case rustice din lemn?

Preţul diferă în funcţie de volumul şi complexitatea construcţiei. Costul unui metru pătrat în cadrul unui proiect de bază este de 700 euro. În anul curent, preţul la bârne s-a majorat cu 50%. De aceea şi preţul la construcţia obiectelor din lemn este mai mare.

Ce ritmuri de creştere înregistrează, în prezent, această piaţă?

Toate construcţiile din bârne sunt ecologice, de aceea populaţia începe să acorde un interese tot mai mare pentru astfel de case. Prin urmare, ritmul de creştere a pieţe este considerabil.

Cum apreciaţi piaţa internă de construcţie a caselor rustice din lemn şi cum credeţi că va fi evoluţia în următorii 3-5 ani?

Această piaţă ţine mai mult de odihnă şi agrement, iar majoritatea caselor din lemn sunt construite la periferiile oraşului Chişinău. În următorii 3-5 ani vor creşte solicitările pentru construcţia caselor rustice din lemn, deoarece se dezvoltă şi bazele de odihnă din Moldova şi în general piaţa de agrement.

Care sunt clienţii ţintă ai companiei?

Nu avem nişte clienţi ţintă. O casă de acest gen poate să-şi construiască orice persoană care doreşte şi are posibilitatea. În special, îşi construiesc astfel de case persoanele care deţin un lot de pământ şi vor să-şi facă o vilă pentru relaxare.

Care sunt principalele tendinţe în această industrie?

Nu există unele tendinţe în această industrie. Singura tendinţă este că această construcţie trebuie să fie din bârne, iar clientul decide deja dacă vor fi încrustate, câte etaje. De asemenea, noi le oferim şansa de a alege cum vor fi scările – din lemn sau din piatră. La fel şi interiorul sau exteriorul casei poate fi o combinaţie dintre lemn-piatră-metal.

Cum credeţi, care este concurentul nr.1 al companiei Antatex-Group?

Nu avem concurenţi pentru că suntem singura companie din R. Moldova care prelucrează lemnul şi construieşte case. Mai există alte companii în ţara noastră care importă case din lemn deja construite în Rusia sau Ucraina. Însă, dezavantajul acestor case este faptul că în timpul construcţiei nu pot interveni unele schimbări. Pe când compania noastră oferă această posibilitate, iar schimbările în proiectul de construcţie pot interveni în orice moment.

De unde procuraţi bârnele?

Bârnele le procurăm din pădurile din Rusia şi Ucraina. Sunt nişte bârne calitative şi ecologice, comparativ cu cele din Moldova unde, conform experţilor, radiaţia este mai mare.

În opinia DVS care sunt principalele probleme în această activitate? Cum pot fi ele soluţionate?

Ne confruntăm cu probleme similare ca şi în orice afacere – impozitarea prea mare şi imposibilitatea de a beneficia de un credit. Totodată, o problemă este costul prea mare pentru arendarea oficiului. Din această cauză am fost nevoiţi să ne schimbăm oficiul spre periferia municipiului Chişinău, pentru a achita mai puţin pentru arendă.

Cu regret, agenţii economici nu pot interveni pentru soluţionarea acestor probleme. Doar statul poate facilita activitatea agenţilor economici.

Aţi produs case rustice din lemn şi în afara Moldovei? Vă orientaţi spre export?

Am produs case rustice din lemn în oraşul Braşov din România şi mai avem unele comenzi. Ducem negocieri de colaborare cu italienii, francezii, bulgarii pentru a produce case şi pavilioane în ţara lor. Pentru compania noastră este mai convenabil de colaborat cu clienţii străini, decât cu cei locali.

Clienţii care ajung la DVS ştiu deja ce vor sau se lasă sfătuiţi?

De obicei, clientul vine cu proiectul său de construcţie. Dar putem să-i oferim şi noi unele proiecte, idei sau pe parcursul construcţiei îi sugerăm unele opinii privitor la modificare acoperişului, a scărilor sau în general a întregului etaj. De asemenea, există unele standarde cum trebuie să fie dimensiunile unui salon sau a unei bucătării etc.

Ce credeţi despre mediul de afaceri din Moldova?

Mediul de afaceri în Moldova se dezvoltă foarte greu. Fiecare agent economic încearcă să se menţină în sectorul în care activează.

Care sunt lucrările de referinţă a companiei DVS?

Avem lucrări majore în localitatea Vadul lui Vodă, în oraşul Căuşeni. În general, toate obiectele din lemn pe care le-am realizat sunt interesante şi frumoase.

Aveţi parteneri străini?

Nu avem parteneri străini.


Sunt mulţumit de ceea ce am şi unde am ajuns

Cum vă petreceţi timpul liber?

Am o vilă chiar lângă plaja de la Vadul lui Vodă, unde plecăm des cu familia şi prietenii să ne petrecem timpul liber.

Această vilă este produsă de compania DVS.?

Nu. Am procurat-o mai demult.

Dacă aţi avea un milion de euro, ce aţi face cu ei?

Nu ştiu ce aşi face cu aşa sumă de bani. Am deja o casă, un apartament, o vilă, maşină, o afacere reuşită pe care nu aşi schimba-o. Sunt patriot şi mă îngrijorează situaţia actuală din Moldova. De aceea, cred că un milion de euro l-aşi dona pentru dezvoltarea Moldovei.

Ce aţi schimba în viaţa DVS?

Cred ca nu aşi schimba nimic. Sunt mulţumit de ceea ce am şi unde am ajuns.

Unde vă vedeţi peste zece ani?

Deşi sunt patriot, peste zece ani cred că voi fi plecat din Moldova. Cu regret, în ţara noastră pachetul social este unul neadecvat şi pensiile sunt foarte mici.

Sursa: ECOnomistData: 2008-07-30Categorie:ProiecteVizite:4167ştirea originală

Imagini:

Casa din lemn 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!

Stiri din aceasta categorie:

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image