O suprafaţă de 7500 ha de terenuri agricole au fost afectate de inundaţii

Inundatii

O suprafaţă de 7500 hectare (ha) de terenuri agricole din raioanele republicii au fost inundate, inclusiv 577 ha de terenuri aferente gospodăriilor casnice. Pagubele estimate în agricultură ridicându-se la circa 65 milioane de lei.
Despre situaţia creată în urma inundaţiilor a fost discutată în cadrul unei şedinţe unde a participat prim-ministrul Zinaida Greceanîi şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, la 11 august.
Prim-ministrul a solicitat examinarea posibilităţilor ca familiilor ale căror terenuri agricole au fost afectate de inundaţii să li se acorde o compensaţie financiară unică. De asemenea, pentru evitarea îmbolnăvirii animalelor domestice au fost create 19 grupuri de lucru de medici veterinari. Aceştia au vaccinat deja, 54,5 mii de animale domestice.
Totodată, Tudor Potârniche, directorul adjunct al Agenţiei Rezerve Materiale, Achiziţii publice şi Ajutoare Umanitare (ARMAPAU) a menţionat că până la 10 august, şapte ţări precum Rusia, Cehia, Estonia, Slovacia, Austria, Lituania şi Turcia au acordat R. Moldova ajutoare umanitare pentru depăşirea consecinţelor inundaţiilor. Ajutoarele materiale constau din pompe de apă, generatoare electrice, bărci de cauciuc şi cu motor, cizme şi haine impermeabile etc.
Potrivit datelor ARMAPAU, peste 67 de tone de ajutoare materiale au fost colectate de la circa 2400 de persoane, dintre care 27,7 tone au şi fost distribuite locuitorilor din opt raioane ale republicii.
În context, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a menţionat că Parlamentul va adopta acte legislative necesare pentru depăşirea consecinţelor inundaţiilor şi a asigurat că acestea vor fi incluse pe ordinea de zi a şedinţelor plenare din sesiunea de toamnă, pentru a fi examinate şi aprobate în regim prioritar.
Până în prezent, în contul deschis special pentru sinistraţi au fost transferaţi peste 8,8 milioane de lei atât de la persoane fizice cât şi de la agenţi economici.

Sursa: ECOnomistData: 2008-08-13Categorie:AnalizeVizite:2199ştirea originală

Imagini:

Inundatii 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!