Circa 1200 ha de mirişti au fost incediate în această vară

Miriste in ardere

În R. Moldova continuă, şi în acest an, practica de incendiere a miriştii după recoltarea grânelor. Până în prezent, cazuri de ardere a miriştii au fost depistate practic în toate raioanele. Suprafaţa afectată de incendii constituie circa 1200 ha, iar prejudiciul cauzat resurselor de sol se estimează la 300 mii lei, transmite Info-Prim Neo cu referire la Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale (MERN).

Potrivit MERN, în urma incendiilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil, din care arde substanţa organică, se distruge microflora şi insectele folositoare, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată.

Deşi agenţii economici care cultivă spicoase au fost preîntâmpinaţi privind neadmiterea arderii paielor şi a miriştii, cât şi despre impactul adus mediului, ei continuă această practică. În toate cazurile depistate, inspectorii pentru ecologie au calculat prejudiciul cauzat resurselor de sol şi au întocmit procese-verbale, care au fost transmise în instanţele de judecată. Deoarece în majoritatea cazurilor este dificil de stabilit persoana vinovată, responsabilitatea totală o poartă beneficiarul sau deţinătorul de teren.

MERN face apel către organele administraţiei publice locale, conducătorii de unităţi agricole, populaţie, să renunţe la această practică dăunătoare, care are consecinţe negative asupra mediului înconjurător.

Sursa: Info-Prim NeoData: 2008-08-13Categorie:AnalizeVizite:1548ştirea originală

Imagini:

Miriste in ardere 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!