Oficialii îşi declină responsabilitatea pentru tergiversarea construcţiei celui de-al doilea bloc de locuit pentru refugiaţi

Casa Guvernului Republicii Moldova

Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului (MCDT) îşi declină responsabilitatea pentru tergiversarea construcţiei celui de-al doilea bloc de locuit pentru persoanele intern deplasate din raioanele de est ale R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Într-un comunicat, ministerul respinge acuzaţiile aduse de către liderul Mişcării Refugiaţilor Transnistreni, Anatol Bâzgu, formulate într-o conferinţă de presă. Anatol Bâzgu a acuzat MCDT de tergiversarea construcţiei blocului din str. Milescu Spătaru, motivând că nu este organizată licitaţia pentru determinarea agentului economic care va efectua lucrările.

„Acuzaţiile liderului Mişcării Refugiaţilor Transnistreni, sunt fără temei şi comportă alte interese decât cele dictate de atribuţiile sale, tensionând în mod intenţionat relaţiile dintre membrii mişcării şi autorităţi”, se arată în comunicatul MCDT.

Blocul pentru refugiaţi este construit în cadrul Proiectului de construcţie a locuinţelor pentru păturile socialmente vulnerabile, susţinut de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, realizat în baza unui credit cu aportul administraţiilor publice locale.

Anatolie Bâzgu a declarat că autorităţile locale din Chişinău şi-au îndeplinit toate obligaţiile. Pe de altă parte, MCDT susţine că din toate localităţile unde se implementează acest proiect – Glodeni, Sângerei şi Chişinău – doar în capitală s-a ciocnit de lipsa interesului din partea administraţiei publice locale în realizarea eficientă a proiectului.

Potrivit MCDT, pe parcursul lunilor aprilie-august Unitatea de Implementare a Proiectului nu a avut o decizie concretă care ar stipula acordul de participare al Primăriei municipiului Chişinău, care, totodată, a promovat în această perioadă interesele unei firme de construcţie. După nenumărate şedinţe şi scrisori de avertizare de excludere din proiect, autorităţile locale au luat la 1 august o decizie şi la 13 august au fost semnate Acordul de recreditare şi Acordul de cooperare. La 18 august , s-a desfăşurat licitaţia pentru alegerea antreprenorului ce va construi blocul, care a fost anulată pentru că nici un agent economic din cei cinci ofertanţi nu a întrunit condiţiile necesare. Următoarea licitaţie a fost programată pentru data de 7 octombrie, se spune în comunicatul MCDT.

Anterior, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că există presupuneri că ministrul construcţiilor şi dezvoltării teritoriului, Vladimir Baldovici, promovează o anumită organizaţie de construcţie pentru acest proiect. „Firma s-ar putea să aibă legătură cu dânsul personal sau cu rudele apropiate, iar interesul ar fi de a beneficia de creditul pe care îl plăteşte Primăria Chişinău. Fie a lucrat, fie este fondator, fie rudele sunt fondatori ai întreprinderii respective”, a spus atunci Chirtoacă.

Costul total al Proiectului este de 7 628 879 euro, din care 64,23% constituie suma împrumutului oferit de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar 35,77% este suma alocată de la bugetele administraţiilor publice locale.

Sursa: Info-Prim NeoData: 2008-09-25Categorie:AutorităţiVizite:1671ştirea originală

Imagini:

Casa Guvernului Republicii Moldova 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!