Pe cât de posibilă este reducerea preţurilor la imobile ca urmare a crizei financiare mondiale?

Casa, Analize

Criza financiară mondială va afecta mai mult sau mai puţin orice domeniu, astfel că nici piaţa imobiliară nu va rămâne neatinsă. Preţurile imobilelor deja a scăzut un pic faţă de cum erau înainte de criza financiară. În condiţiile în care această criză va continua, eu cred că preţurile vor scădea şi mai mult. Majoritatea băncilor nu prea acordă credite, iar dacă o fac, atunci acestea realizează o analiză foarte severă a potenţialilor clienţi şi în plus oferă nişte sume mici, care nu-ţi permit cumpărarea unui apartament sau a unei case. În aceste condiţii, foarte puţine persoane îşi vor permite achiziţionarea unei locuinţe fără a recurge la un împrumut bancar, iar aceasta va determina creşterea ofertei faţă de cerere, ceea ce va duce implicit la scăderea preţurilor imobilelor pentru a se ajunge la echilibru. Mulţi proprietari de imobile cred că această criză o să se termine în curând, de aceea nici nu acceptă în momentul de faţă o scădere prea mare a preţului acestor bunuri. Însă, în condiţiile în care criza financiară se va menţine un timp mai îndelungat, eventual cu efecte mai profunde, atunci cu siguranţă va scădea şi mai mult preţul imobilelor, situaţie oportună pentru cei care deţin cash şi doresc achiziţionarea unei locuinţe. Oricum, preţul pieţei imobiliare din ultima vreme era supraevaluat, iar impactul acestei crize va fi unul benefic pentru preţurile imobilelor, deoarece va etala preţul aproximativ real al acestor bunuri. Noi, de exemplu, avem o sumă de bani, care ne-ar permite achitarea primei rate pentru un apartament, dar aşteptăm ca preţurile să mai scadă, apoi vom face achiziţia.

Elena Mereuţă, agent vânzări.


Reducerea preţurilor imobilelor, ca urmare a crizei nu este doar posibilă, ci e reală şi a avut loc deja în multe state, în deosebi în cele mai afectate: SUA, Spania, Germania, Irlanda etc.
Să nu uităm că criza a început în Statele Unite, pe fondul supracreditării "subprime", oamenii folosind aceste credite în mare parte pentru a-şi achiziţiona locuinţe, locuinţe care în condiţiile imposibilităţii rambursării creditelor au fost scoase la licitaţii la preţuri minime. Ca urmare a crizei, multe bănci au încetat sau restricţionat la maxim acordarea de credite ipotecare, fapt care s-a concretizat în scăderea cererii de locuinţe, iar cea mai simplă lege economică ne spune că preţul scade când cererea scade, ceea ce s-a şi întâmplat în majoritatea ţărilor europene.

Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari din Moldova au resimţit din plin efectele crizei, construcţiile fiind cel mai afectat sector, de rând cu cel financiar. Ca urmare a scăderii cererii, dezvoltatorii sunt nevoiţi să taie din marja lor de profit pentru a putea să vândă şi, astfel, să facă rost de bani pentru a putea termina multe proiecte imobiliare începute şi nefinisate.

Conform analiştilor, cea mai accentuată scădere o vor cunoaşte în primul rând preţurile apartamentelor vechi, acestea fiind prea mari pentru a putea concura cu preţurile în scădere ale apartamentelor noi. Scăderea cererii pentru case şi apartamente va fi accentuată, cred unii, şi de descreşterea interesului pentru achiziţionarea unui imobil, deoarece este posibilă o ieftinire şi a chiriilor pe fondul lipsei de cumpărători. Apartamentele rămase nevândute, ca urmare a lipsei de interes sau a refuzului proprietarilor de a ceda imobilul la preţuri mici, vor fi scoase pe piaţa chiriilor, sporind astfel oferta, implicit reducând preţul. Un fapt sigur este că, în curând, va veni timpul ca piaţa imobiliarelor din Republica Moldova să treacă testul greu al "corecţiei" de preţ, urmând să aibă loc tranzacţii la o valoare mult mai apropiată de realitate. În ultima instanţă, factorii specifici de pe piaţa imobiliarelor de la noi din republica îşi vor spune cuvântul, diminuând sau accentuând efectele crizei mondiale asupra preţului locuinţelor.

Lilian Miron, economist.


Deocamdată, compania nu a fost afectată de criza financiară mondială şi nu se confruntă cu problema că nu va putea realiza imobilele construite, de aceea preţurile nu vor fi schimbate. De ce? Pentru că au fost investite sume foarte mari de bani şi, respectiv, nu avem de unde micşora preţurile. Asta ar însemna să lucrăm fără profit. Deci, pentru noi, investitorii, nu micşorarea preţurilor este soluţia optimă, ci micşorarea volumului construcţiilor. Numai în cazul în care vom vedea că într-adevăr situaţia este critică, vom micşora preţurile la imobile, dar această reducere va fi nesemnificativă.

Gheorghe Butuc, director de vânzări şi aprovizionare, Compania de Investiţii în Construcţii "Nour Co" SRL.

Cât priveşte prognozele privind preţurile la imobil, până la moment nu există o informaţie deplină privind profunzimea şi urmările crizei financiare mondiale,

Economia noastră nu este integrată în sistemul financiar internaţional, în sensul în care aceasta priveşte ţările cu un mare potenţial economic. Criza ipotecară, care a declanşat turbulenţele financiare în SUA, apoi în lume, nu se referă şi la ţara noastră. La noi, preţurile s-ar putea reduce doar ca urmare a aşteptărilor psihologice a unui impact negativ a crizei financiare asupra Moldovei. Aşi aminti în context situaţia ce s-a creat în urma „crizei vinului", când s-a înregistrat o reducere a capacităţii de cumpărare şi, respectiv, a ofertei, deşi la modul formal, şi cererea, şi oferta pe acest segment al economiei s-a menţinut. În Chişinău problema spaţiului locativ rămâne destul de actuală, de aceea cred că preţurile la imobilul locativ pe segmentul relativ ieftin se vor menţine, în timp ce preţurile la imobilul de elită, curtat de speculatori, probabil se vor reduce cu 10-15 la sută.

Însă nu ne putem aştepta la o prăbuşire a pieţei imobiliare în condiţiile în care afacerile din construcţii şi, în genere, potenţialul pieţei imobilului locativ este departe de mecanismele pieţei internaţionale în acest domeniu.

Igor Anton, specialist principal în domeniul imobilelor la Bursa imobiliară LARA.

Sursa: BusinessExpertData: 2008-11-28Categorie:AnalizeVizite:2903ştirea originală

Imagini:

Casa, Analize 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!