Uzina de asfalt din Răuţel poluează aerul şi contaminează apa din regiune

Rautel, Uzina de asfalt

Localnicii satului Răuţel, raionul Făleşti, sunt nemulţumiţi de faptul că Uzina de producere a mixtiunilor asfaltice, care activează pe teritoriul localităţii, cauzează prejudicii mediului ambiant, precum şi dăunează grav sănătăţii lor. În opinia sătenilor, această problemă ar putea fi soluţionată dacă respectiva uzină ar fi reamplasată în afara localităţii sau dacă administraţia întreprinderii ar respecta normele ecologice prevăzute de legislaţie.

Oamenii mai susţin că prin punerea în practică a uneia dintre aceste soluţii vor putea fi evitate emisiile de substanţe nocive şi contaminarea apei din zona uzinei.

Potrivit consilierului local Eduard Slivciuc, din cauza tehnicii învechite, care este utilizată pentru producerea asfaltului, se emană în atmosferă o cantitate mare de gaze care dăunează atât locuitorilor satului, cât şi mediului ambiant. „Reamplasarea uzinei ar constitui o soluţie pentru această problemă, lucru care ar favoriza şi localnicii din preajma acestei uzine. Totodată, din 1992 până în prezent, a fost şi o greşeală a primăriei, care a oferit spaţii de locuit cetăţenilor în regiunea de lângă uzină”, a declarat Eduard Slivciuc.

Menţionăm că uzina respectivă se află în posesia SA „Drumuri-Bălţi”. În vara acestui an, în urma demersurilor locuitorilor satului Răuţel, Procuratura Făleşti şi Inspectoratul Ecologic Făleşti (IEF) au efectuat un control în această localitate privind respectarea normelor ecologice în activitatea uzinei. Drept urmare, organele de control au stabilit că utilajul uzinei este învechit, fiind depistate mai multe instalaţii care nu corespund normelor ecologice. De asemenea, în cadrul controlului, conducerea uzinei a prezentat un plan de respectare a normelor ecologice şi de protecţie a mediului înconjurător ce nu a fost coordonat cu instituţiile specializate în ecologie.

Totodată, reprezentanţii Centrului de Investigaţii Ecologice al Agenţiei Ecologice Bălţi au depistat depăşiri ale emisiilor de substanţe nocive în atmosferă, iar cantitatea de nitraţi în apa din fântânile din preajma uzinei s-a dovedit a fi de 3 ori mai mare decât norma regulamentară. În acelaşi timp, organele de control au întocmit mai multe procese-verbale pe numele directorului SA „Drumuri-Bălţi”.

În urma acestui control, IEF a dat mai multe prescripţii SA „Drumuri-Bălţi”, şi anume elaborarea unui plan concret de măsuri în vederea respectării volumului de emisie stabilit de autorizaţia respectivă şi restabilirea funcţionării eficiente a instalaţiilor de la uzina de producere a mixtiunilor asfaltice. În acest sens, Procuratura Făleşti a mai înaintat şi o sesizare pentru întreprinderea măsurilor necesare în vederea lichidării tuturor încălcărilor.

Amintim că în anul 2004, Primăria comunei Răuţel a elaborat un Plan urbanistic de dezvoltare a teritoriului care prevede şi măsurile de protecţie a mediului înconjurător prin evacuarea respectivei uzine la o distanţă de, cel puţin, 300 de metri de zona de locuit, acest plan nefiind coordonat, până în prezent, cu organele specializate pe probleme ecologice şi Centrul de medicină preventivă.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii uzinei nu au fost de găsit. În acest sens, le oferim cu orice ocazie dreptul la replică.

Uzina de producere a mixtiunilor asfaltice din Răuţel a fost înfiinţată în anul 1975, iar capacitatea acesteia este de 32 de tone pe oră.

Sursa: FluxData: 2008-11-14Categorie:AnalizeVizite:4374ştirea originală

Harta: Rautel, Uzina de asfalt

Imagini:

Rautel, Uzina de asfalt 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!