Preţul gazelor naturale livrate Moldovei va scădea în 2009, afirmă secretarul de presă al Gazprom

Gaz, Pret la Gaz

Preţul gazelor naturale livrate de Gazprom partenerilor europeni, statelor Baltice şi Moldovei se va reduce în anul 2009, a declarat secretarul de presă al concernului rus, Serghei Kuprianov, în cadrul uni interviu acordat postului de radio „Eho Moskvî”. Kuprianov a evitat să precizeze în ce măsură vor descreşte tarifele de livrare a gazelor pentru R. Moldova şi celelalte state dar, a precizat că preţul va descreşte pentru toţi partenerii externi care au semnate cu Gazprom acorduri de durată.

Solicitat să se refere la datoriile regiunii transnistrene secretarul de presă al Gazprom a declarat: Este o datorie veche pe care în prezent nu o putem recupera, dar, la moment, ei (Tiraspolul) achită toate livrările.

Amintim că recent vicepreşedintele Gazprom, Valeri Golubev, a vorbit în cadrul întrevederii cu premierul Zinaida Greceanîi, despre o posibilă reducere a preţului la gazele naturale livrate Chişinăului.

Programul investiţional al concernului rus Gazprom în SA Moldovagaz ia în calcul mai multe posibile scenarii de evoluţie a economiei mondiale şi, în special, a preţului la gazele naturale, a declarat Golubev, admiţând posibilitatea unei reduceri a preţului de livrare a gazelor naturale pentru Republica Moldova.

La începutul lunii decembrie, prim-vicepremierul Igor Dodon a declarat pentru BASA-press că evoluţia cotaţiilor la petrol în cadrul burselor internaţionale ar putea genera o reducere a preţului gazelor naturale livrate R. Moldova în trimestrul doi al anului 2009.

Totodată, Dodon a specificat că pentru perioada imediat următoare, indiferent de fluctuaţiile cotaţiilor petroliere la bursele internaţionale, tariful intern pentru consumatorii din R. Moldova pentru cel puţin următoarele şase luni nu va fi majorat.

În prezent, tariful mediu de livrare a gazelor naturale pentru R. Moldova este de 3 523 lei (338.5 USD) pentru 1000 metri cubi. Ultima actualizare a tarifelor la gazele naturale livrate consumatorilor a fost efectuată de ANRE pe 30 iulie 2008 în urma majorării preţului de achiziţie a gazelor naturale până la 252,98 USD/1000 metri cubi, cu 32,4% mai mult decât preţul de 191 USD/1000 metru cubi, luat în calcul de ANRE la stabilirea tarifului mediu la începutul anului 2008.

Potrivit acordului semnat de Gazprom şi Guvernul de la Chişinău, în anul curent preţul de import al gazului în R. Moldova este stabilit la nivel de 75% din preţul mediu european, în 2009 la nivel de 80%, 2010 - 90%, iar în 2011 acesta trebuie să atingă nivelul mediu european. În prezent media europeană depăşeşte de 300 USD pentru o mie de metri cubi de gaze importate din Rusia.

Sursa: Basa PressData: 2008-12-29Categorie:AutorităţiVizite:2341ştirea originală

Imagini:

Gaz, Pret la Gaz 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!