Paradoxurile pieţei apartamentelor

De la 1999 încoace, când a început să se ţină evidenţa tranzacţiilor, numărul operaţiilor de vânzare-cumpărare a apartamentelor a fost în continuă creştere: de la 11177 - în 1999, până la 23008 - în 2005. Fireşte, s-au majorat şi preţurile. Diminuarea acestui indicator s-a produs în 2006, când s-au vândut numai 17064 de apartamente - cu peste 13 la sută mai puţine decât un an în urmă. Şi în 2008 comercializarea acestui tip de proprietăţi a continuat să se diminueze, indicatorul respectiv, potrivit unor pronosticuri, urmând să coboare până la nivelul de circa 15 mii.

Peste jumătate din tranzacţiile de vânzare-cumpărare a apartamentelor au loc la Chişinăul. Potrivit datelor Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, anul trecut în capitală au fost înregistrate 8615 de asemenea tranzacţii - cu tocmai circa 60 la sută mai puţine decât un an în urmă. În condiţiile unei oferte foarte mari pe segmentul respectiv al pieţei, pe de o parte, şi reducerii cererii la acest tip de proprietăţi, pe de altă parte, ar trebui ca preţurile să bată în retragere. Situaţia de pe piaţă este influenţată de mai mulţi factori.

Olga Buzu, şefa secţiei evaluarea bunurilor imobile de la Agenţie, a menţionat că în anii 2004-2006 au fost construite foarte multe apartamente şi astfel piaţa a devenit suprasaturată, discrepanţa dintre cerere şi ofertă fiind foarte mare. Sursa citată a mai spus că, din inerţie, chiar şi în aceste condiţii, vânzătorii continuă să solicite preţuri mari, în 2008 înregistrându-se o majorare a lor de la 982 euro - în ianuarie, până la 1118 euro pentru 1 m2 de spaţiu locativ - în decembrie. Totuşi, precum afirmă şi agenţiile imobiliare, în 2008 preţurile de comercializare a acestui tip de proprietăţi au scăzut cu circa 6 la sută. Olga Buzu susţine că în ultima perioadă diferenţa dintre preţurile de ofertă şi cele de vânzare a apartamentelor a atins cota de circa 30 la sută, faţă de 5-10 % - în anii cu cele mai multe tranzacţii, subliniind că actualmente şi termenul de aflare a acestor bunuri pe piaţă este foarte mare - circa 4-5 luni - de 5-10 de ori mai mult ca de obicei.

Întrebarea cea mai frecventă este dacă criza mondială influenţează preţurile la imobilele din Republica Moldova şi, dacă le influenţează, în ce măsură? Cu toate că pronosticurile la acest capitol sunt foarte riscante, iar tendinţele - imprevizibile, unii experţi sunt de părerea că în legătură cu reducerea locurilor de muncă în ţările unde lucrează gastrabaiterii noştri va scădea şi cererea la locuinţe şi, implicit, preţurile. Este şi alt aspect al problemei: persoanele plecate la munci peste hotare revin acasă cu anumite sume de bani pe care s-ar putea, ca de obicei, să-i investească în imobile, ceea ce conduce la stabilizarea, într-o oarecare măsură, a pieţei imobiliare. Anume prin aceasta se explică faptul că la noi preţurile la imobile nu scad prea tare, chiar dacă numărul tranzacţiilor se reduce semnificativ, spre deosebire de Federaţia Rusă şi republicile baltice, unde ele au scăzut cu 30-35 la sută.

Ala Sandu, şefa direcţiei evaluarea proprietăţilor imobiliare de la Întreprinderea de stat „Cadastru", este de părerea că cea mai mică destabilizare a sistemului financiar- bancar din ţară, ca urmare a crizei mondiale, poate afecta preţurile la bunurile imobile, în special la acelea din categoria de lux. Sursa citată consideră că situaţia de pe piaţă depinde şi de rata inflaţiei, concretizând că dacă în anul curent acest indicator va fi în limitele anului 2008, atunci, este evident, că preţurile la bunurile imobile nu vor creşte.

Dacă e să credem pronosticurilor unor economişti din ţările dezvoltate, care susţin că spre toamnă criza va fi depăşită, atunci, după toate probabilităţile, situaţia va reveni la normal şi în Republica Moldova. Cu o singură deosebire: la noi starea de lucruri se va ameliora nu mai devreme decât în primăvara anului viitor, perioadă necesară pentru revenirea gastrabaiterilor pe piaţa muncii din ţările pe care le părăsesc.

Sursa: BusinessExpertData: 2009-01-28Categorie:AnalizeVizite:3019ştirea originală

Imagini:

Imagini nu exista.

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!