Comisia Europeană propune noi metode de a reabilita terenurile de stepă din Moldova

Terenuri de step?

Comisia Europeană contribuie la reabilitarea terenurilor de stepă din Republica Moldova. Astfel experţii europeni în agricultura au aplicat tehnologii avansate în restabilirea şi conservarea ecosistemului de stepă din raionul Cahul. La 3 martie curent, în localitatea Tartaul de Salcie, raionul Cahul, a avut loc însămânţarea terenului degradat de păşune cu seminţe native de plante colectate în ariile naturale de stepă. Acţiunea a fost desfăşurată în aria demonstrativă din localitate, fiind parte a proiectului „Utilizarea durabilă şi integrată a terenurilor de stepă din Eurasia" al Comisiei Europene în Republica Moldova şi are drept scop reabilitarea terenurilor de stepă degradate.

„Metoda respectivă de reabilitare a pajiştilor este non-costisitoare", a declarat Marcela Vatamaniuc, coodonatoarea proiectului. "Aceste plante sunt rezistente la condiţiile aride din această zonă şi se vor adopta uşor datorită faptului că au fost colectate în zona de stepă. De asemenea, au un mare potenţial furajer, ariile devenind rentabile pentru crescători de animale. Totodată prin însămânţarea cu amestecuri de cereale şi plante ierboase de stepă, vom îmbogăţi diversitatea biologică a ariei, vom contribui la îmbogăţirea solului cu substanţe organice şi facilita stoparea eroziunii solului", a mai adăugat coordonatoarea.

„Scopul nostru este să demonstrăm că zootehnia şi atitudinea grijulie faţă de resursele naturale nu se exlud una pe alta, ci pot fi combinate armonios. În rezultat vom restabili productivitatea pajiştilor şi vom diversifica vegetaţia de stepă din sudul Moldovei.", a declarat expertul olandez în agricultură organică Jelmer Buijs.

Activităţile demonstrative din Tartaul de Salcie au fost lansate în iunie 2008 pentru o oferi fermierilor, utilizatorilor particulari ai terenurilor de stepă soluţii concrete pentru ridicarea productivităţii păşunelor de stepă, aplicarea raţională a agriculturii.

Proiectul „Utilizarea durabilă şi integrată a terenurilor de stepă din Eurasia" a fost lansat de Comisia Europeană în 2007 şi se implementează în Republica Moldova (raionul Cahul), Ucraina (regiunile Odesa şi Lugansc) şi Federaţia Rusă (regiunea Rostov) cu suportul Programului TACIS al Comunităţii Europene.

Sursa: UNIMEDIAData: 2009-03-05Categorie:AutorităţiVizite:3175ştirea originală

Imagini:

Terenuri de step?  

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!