Potrivit agenţilor economici criza pe piaţa construcţiilor va putea fi depăşită doar cu implicarea statului

Reprezentanţii companiilor de construcţii consideră că depăşirea problemelor cu care se confruntă la momentul actual domeniul construcţiilor pot fi depăşite doar prin implicarea autorităţilor publice centrale şi prin stabilirea unor facilităţi la acordarea creditelor ipotecare.

Asociaţia Ziariştilor Economişti, publicaţiile „Economist” şi „Business Expert” au organizat, zilele trecute, o „masă rotundă” cu genericul „Sectorul construcţiilor – soluţii pentru continuarea dezvoltării”, la care au participat reprezentanţii companiilor de construcţii, instituţiilor financiare, Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, investitori şi experţi independenţi. Agenţii economici care activează în domeniul construcţiilor au recunoscut că acest sector se confruntă cu probleme grave de ordin financiar şi nu numai. În opinia lor, intervenţia statului ar fi benefică pentru depăşirea crizei cu care se confruntă acest sector, însă participanţii la dezbateri susţin că sunt conştienţi de faptul că statul nu dispune de resurse financiare în acest sens.

„Populaţia are bani, dar crede că vor veni vremuri mai grele şi economiseşte”

Potrivit directorului financiar al companiei de construcţii „Glorinal”, Marin Supostat, apariţia acestor probleme în domeniu ţine de atmosfera creată de criza financiară mondială, care sperie consumatorul. „Populaţia are bani, dar crede că vor veni vremuri mai grele şi economiseşte sau aşteaptă vremuri mai bune pentru a-i investi. În afară de aceasta, condiţiile de acordare a creditelor sunt drastice, iar consumatorul trebuie susţinut de către stat, în special, dacă este vorba despre prima locuinţă procurată. Noi propunem o schemă prin care consumatorul să achite doar 50 la sută din preţul apartamentului, 20 la sută din preţ să fie oferit de către stat, sub formă de credit fără dobândă, iar restul de 30 la sută să fie obţinut sub formă de credit cu o dobândă de până la 15 la sută de la băncile comerciale”, a precizat Marin Supostat. Resursele financiare pentru aplicarea unei astfel de scheme, în opinia lui, pot fi obţinute de la organismele financiare internaţionale sau chiar de la populaţie. „Populaţia se teme să depună banii în bancă sau să-i investească, şi atunci trebuie să intervină statul, care să le spună că poate să le păstreze banii, garantând prin hârtii de valoare de stat siguranţa sumelor depuse de către populaţie şi să ofere o dobândă cât de cât atractivă. Astfel, ar obţine resurse financiare suplimentare pentru susţinerea sectorului de construcţii”, a mai spus Marin Supostat.

Companiile de construcţii trebuie să fie mai prevăzătoare

La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei Patronatului Producătorilor Materialelor de Construcţii, Vladimir Vozian, a prezentat o altă modalitate de soluţionare a problemelor, tot prin implicarea statului, şi anume, prin compensarea de către Guvern a dobânzii la creditele ipotecare. „Crearea de facilităţi pentru obţinerea creditelor ipotecare va duce la creşterea cererii pe piaţă, a volumului vânzărilor şi a investiţiilor în acest domeniu”, a specificat Vladimir Vozian.

Investitorii anunţă previziuni sumbre în dezvoltarea domeniului construcţiilor, ca urmare a mentalităţii agenţilor economici, care nu au ştiut să emită anumite previziuni în acest sens şi să întreprindă acţiuni pentru a evita apariţia problemelor financiare. Directorul general al Asociaţiei Municipale de Ipotecă din Chişinău (AMIC), Petru Pripa, a afirmat că actuala criză trebuia să fie depăşită uşor în condiţiile în care companiile de construcţii ar fi recurs la asigurări de risc, inclusiv de risc valutar. „Companiile de construcţii trebuiau să colaboreze cu producătorii de materiale de construcţii pentru a lansa nişte previziuni şi pentru a efectua asigurări de risc. Este clar că nu puteam să ştim că preţul unei tone de beton va scădea de la peste o mie de lei pentru o tonă la 500 de lei, dar trebuia să se cunoască structura de formare a preţurilor şi să se ia anumite măsuri atunci când s-a observat că mai multe ramuri ale economiei naţionale implicate în acest proces întâmpină probleme”, a precizat Petru Pripa.

Noua lege cu privire la ipotecă se implementează dificil

Pe de altă parte, directorul companiei financiare „Prime Capital”, Carmina Vicol, a menţionat că întreprinderile care activează în domeniul construcţiilor ar trebui să iniţieze sau să intensifice colaborarea cu instituţiile financiare, deoarece, în astfel de condiţii, pot fi acordate diferite facilităţi şi chiar o reducere a dobânzii la creditele ipotecare. „Noi oferim credite ipotecare în aceleaşi condiţii ca şi până acum, dar nu avem clienţi. Există noua lege cu privire la ipotecă, dar care se implementează dificil. Pe de o parte, noi nu putem să acordăm credite pentru un bloc construit în proporţie de 30 la sută, pentru că riscăm să pierdem investiţiile, iar pe de altă parte, sunt multe persoane care şi-au pierdut încrederea în companii, deoarece acestea au promis un termen de dare în exploatare a locuinţelor, termen care nu a fost respectat”, a subliniat Carmina Vicol.

Potrivit reprezentanţilor instituţiilor financiare, lipsa unei colaborări dintre companiile de construcţii şi bănci a dus la apariţia problemelor ce ţin de linia creditară ipotecară, iar aceste probleme ar fi fost soluţionate prin stabilirea de comun acord a unor condiţii creditare avantajoase pentru ambele părţi.

Constructorii nu vor să ieftinească locuinţele pentru a-şi recupera cheltuielile

Investitorii şi reprezentanţii companiilor de construcţii susţin că nu există premise pentru scăderea semnificativă a preţurilor la locuinţele noi, deoarece materialele de construcţii utilizate şi terenurile pe care au fost construite blocurile locative noi au avut preţuri cu mult mai mari atunci decât acum. „Chiar dacă va exista o scădere semnificativă a preţurilor la locuinţe, nu vom asista la o explozie a cererii pe piaţă, deoarece populaţia va aştepta ca preţurile să scadă şi mai mult. Pe de altă parte, este normal ca locuinţele vechi să fie cu până la 25 la sută mai ieftine decât cele noi, cum este, de exemplu, în România”, consideră Marin Supostat. De asemenea, agenţii economici din sectorul construcţiilor nu intenţionează să construiască blocuri noi, deoarece, spun ei, veniturile acumulate anterior au fost investite în înfiinţarea întreprinderilor de producere a materialelor de construcţii, importarea tehnologiilor noi şi asigurarea cu salarii a angajaţilor.

Urmează a fi stabilit rolul statului pe piaţa imobiliară

Reprezentanţii Guvernului au afirmat în cadrul dezbaterilor că statul va susţine domeniul construcţiilor după analizarea tuturor soluţiilor propuse de către actorii implicaţi în acest sector. Adjunctul şefului Direcţiei analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Sergiu Dragoman, a spus că statul deja a întreprins anumite acţiuni pentru a contribui la dezvoltarea sectorului construcţiilor. „Noi suntem la curent cu profunzimea problemelor cu care se confruntă sectorul construcţiilor. Am depus anumite eforturi, dar pentru ca eforturile noastre să nu fie răzleţe, eu propun crearea unui document de politici comun pentru a identifica absolut toate problemele şi toate soluţiile pentru a ieşi la un numitor comun. Vom grupa toate aceste propuneri şi vom stabili care este rolul statului în soluţionarea problemelor respective. Suntem receptivi şi vă îndemnăm să ne întâlnim cât mai des”, a spus Sergiu Dragoman.

De remarcat că ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Vladimir Baldovici, a afirmat, la finele lunii ianuarie, după şedinţa ordinară a Guvernului, că nu există previziuni pesimiste privind dezvoltarea pieţei imobiliare. Potrivit lui Baldovici, există cerere pe piaţa imobiliară şi aceasta va influenţa pozitiv evoluţia acestui sector. „Domeniul construcţiilor se dezvoltă, în pofida a ceea ce se vehiculează în prezent. De exemplu, preţul la metale s-a redus în jumătate şi asta va influenţa piaţa construcţiilor. În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, există încă cerere şi, potrivit statisticii, nu avem de ce să facem previziuni pesimiste în acest sens”, a precizat atunci Vladimir Baldovici.

Duşul rece oferit de criză va duce la eficientizarea proceselor interne ale companiilor de construcţii

Economistul Veaceslav Ioniţă susţine că problemele cu care se confruntă acum sectorul construcţiilor va genera o transformare a procesului de dezvoltare a acestui sector. „Dificultăţile prin care trece acum ramura construcţiilor reprezintă o oportunitate de a trece la o nouă etapă de dezvoltare. Sectorul construcţiilor se va dezvolta nu pe baza economiilor consumatorilor, dar din resurse creditare, aşa cum se procedează în SUA şi în majoritatea statelor europene. Este o tendinţă normală şi astfel se vor crea şi preţuri accesibile pentru populaţie, deoarece investitorul este cel care va dezvolta ramura construcţiilor şi nu consumatorul”, a concluzionat Veaceslav Ioniţă.

De asemenea, reprezentanţii companiilor de construcţii spun că actuala criză, prin care trece sectorul construcţiilor, va „curăţa” piaţa de companiile care nu ştiu să gestioneze corect veniturile şi nici să se asigure în situaţii de criză. Şi directorul companiei de construcţii „Nordik Estates”, Andrei Panici, este de părere că actuala criză va îndrepta lucrurile în bine. „Criza vine ca o oportunitate pentru piaţa construcţiilor. Or, nu este niciun secret că în ultimii ani companiile de construcţii au dus-o bine. Companiile au avut parte de cerere constantă pe piaţă, volum mare de vânzări şi venituri, preocupându-se doar de căutarea unor noi loturi de teren pentru a construi. Duşul rece oferit de criză va duce la o eficientizare a proceselor interne ale companiilor, care se vor concentra în acordarea unor servicii calitative pentru clienţi. Dacă până acum companiile acordau un spectru larg de servicii conducându-se de faptul că există cerere constantă pe piaţă, pe viitor companiile se vor axa doar pe un anumit gen de servicii în domeniul construcţiilor, deoarece abia acum a început lupta acerbă pentru fiecare client. Îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi a proceselor interne ale companiilor pot fi realizate şi fără implicarea Guvernului”, a conchis Andrei Panici.

Datele agenţiilor imobiliare atestă o ieftinire cu 15 la sută a apartamentelor în lunile noiembrie 2008 – februarie 2009, de la un preţ mediu de 886 euro pentru un metru pătrat până la 770 de euro. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, anul trecut au fost date în folosinţă 6.152 locuinţe, cu 1.152 locuinţe mai mult faţă de 2007.

Sursa: FluxData: 2009-03-17Categorie:AnalizeVizite:2527ştirea originală

Imagini:

Imagini nu exista.

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!