LA CHIŞINĂU NUMĂRUL VÎNZĂRILOR DE APARTAMENTE S-A REDUS ÎN JUMĂTATE, IAR PREŢURILE AU SCĂZUT CU 20%

Chişinău. În prima jumătate a anului curent numărul mediu lunar al vînzărilor de apartamente din Chişinău s-a redus cu 55%, iar preţurile au scăzut cu 20%. Acestea sînt datele analizei pieţei efectuate de bursa imobiliară „Lara”.

După cum transmite INFOTAG, specialiştii menţionează că în iunie un metru pătrat de imobil costa în medie 694 euro, faţă de 887 euro anul trecut.

Specialiştii „Lara” consideră că scăderea preţurilor şi a volumului de vînzări a fost influenţată, în special, de micşorarea transferurilor de la gastarbaiteri, aşteptarea micşorării în continuare a preţurilor, problemele financiare ale companiilor de construcţii, scumpenia creditelor ipotecare, aşteptarea stabilităţii politice şi economice în ţară.

Piaţa loturilor de teren s-a dublat, însă preţurile au scăzut cu 25% faţă de cele din 2008.

Diminuarea preţurilor pe piaţa materialelor de construcţie a influenţat dinamica preţurilor caselor particulare – o scădere de 35%.

Cererea la locaţiune a spaţiului locativ a rămas la nivelul anului 2008, în timp ce preţurile la micile apartamente ieftine au crescut cu 10%, iar la cele de lux au scăzut cu 10%. La mijlocul anului 2009 locaţiunea pe termen lung a unui apartament cu o odaie costă 170-240 euro, cu 2 odăi – 200-250 euro, cu 3 odăi – 250-350 euro.

Specialiştii aşteaptă ca scăderea puterii de cumpărare a populaţiei să ducă la creşterea cererii la locuinţele ieftine. În general, piaţa încă nu şi-a atins apogeul, iar stabilizarea se aşteaptă doar abia spre mijlocului anului 2010.

Deocamdată numărul mediu lunar al vînzărilor din numărul total al imobilelor înregistrate constituie 4,5%, fapt ce se apropie de nivelul mediu european de 3-4%.

Sursa: InfotagData: 2009-07-10Categorie:AnalizeVizite:1476ştirea originală

Localitaţi in ştire:

Chisinau-Chişinău;

Imagini:

Imagini nu exista.

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!