Piaţa imobiliară secundară, în scădere cu 20%

Imobilele locative continuă să se ieftinească, încet dar sigur. Preţurile apartamentelor pe piaţa imobiliară secundară din capitală au scăzut, în prima jumătate de an, cu 20% sau cu 200 de euro, coborând la o medie de 700 euro pe metru pătrat, în iunie, potrivit Agenţiei imobiliare Nika-Imobil.

În ultima lună imobilul s-a ieftinit cu aproximativ 7% sau 50 de euro, pe fondul crizei în care se află domeniul construcţiilor, mai anunţă agenţii imobiliari.

Cele mai scumpe, în funcţie de preţ pentru un metru pătrat, sunt locuinţele cu două odăi, respectiv 800 euro pentru un metru pătrat, după care urmează cele cu două odăi (700 euro) şi trei odăi (650 euro pentru un metru pătrat).,

„Piaţa însă nu s-a prăbuşit, iar ritmul scăderii deşi este peste prognoză, nu îl putem compara cu cel din ţările vecine în care piaţa imobiliară s-a prăbuşit", constată agenţii imobiliari.

Preţul apartamentelor în capitala ucraineană s-a redus în medie cu 40-45%, până la 1800 USD pentru un metru pătrat, iar în Moscova imobilul locativ a scăzut cu 30-35 la sută, stabilizându-se la nivelul de 4000-4500 USD pentru un metru pătrat.

Există mai multe motive care au făcut ca preţurile în Republica Moldova să scadă mult mai lent. În primul rând, cetăţenii nu şi-au pierdut economiile din cauza devalorizării, cum s-a întâmplat în 1998 sau mai recent, în anul 2008-2009, în ţările vecine. În al doilea rând, majoritatea apartamentelor au fost procurate din mijloace proprii fără a avea angajamente ipotecare, ca urmare vânzătorii pot să nu se grăbească să vândă imobilul şi nu reduc preţurile.

Numărul cumpărătorilor de apartamente prin ipotecă a fost nesemnificativ, în consecinţă înăsprirea condiţiilor de creditare ipotecară şi reducerea creditării nu a avut impact asupra pieţei imobilului locativ.

Preţul la apartamente a evoluat de la 637 euro pentru un metru pătrat în iunie 2007 până la maximul din ultimii trei ani de 910 euro în octombrie 2008, după o creştere constantă în această perioadă, cu rare excepţii, coborând în perioada următoare până la o medie de 700euro pe metru pătrat în iunie 2009.

Cererea la imobilul locativ a scăzut semnificativ în primele şase luni 2009. Cumpărătorul speră ca preţurile să scadă, de aceea nu se grăbesc să procure apartamente,iar vânzătorul nu vrea să vândă apartamentul la preţul pe care îl oferă cumpărătorul.

Numărul tranzacţiilor pe piaţa secundară a imobilului locativ s-a redus de două-trei ori în comparaţie cu prima jumătate a anului 2008. Cererea a scăzut, în primul rând ca urmare a reducerii semnificative a cotei procurărilor investiţionale, care anterior se ridica la 40-50% din totalul tranzacţiilor. Atractivitatea investiţională a imobilului s-a redus considerabil. Au loc doar unele vânzări accidentale. Cele mai mari reduceri le oferă vânzătorii, care urgent trebuie să-şi schimbe locul de trai sau care se confruntă cu probleme financiare.

Potrivit Agenţiei imobiliare Nika-Imobil, 40 la sută din tranzacţii au fost realizate cu apartamente cu o odaie, 30% - cu două odăi, 10% - cu trei odăi şi 20% cu alte obiective imobiliare.

Cele mai solicitate sunt locuinţele mai ieftine, cu 1-2 odăi, în diapazonul de preţuri de 25 000- 40 000 de euro.

Piaţa primară „suferă" de lipsă de lichidităţi

Piaţa imobilului locativ a profitat în perioada de creştere economică mai mult decât altele, iar pe timp de criză este afectată mai mult decât alte ramuri ale economiei. Nu-ţi arde de investiţii pe timp de criză. Companiile de construcţii suferă foarte mult din cauza lipsei de mijloace circulante. Creditul bancar a devenit aproape inaccesibil sau foarte scump, după ce construcţiile au intrat într-o zonă de risc financiar sporit, iar încasările de la cumpărători s-au stopat. E acalmie totală pe piaţa primară. Se fac vânzări doar cu apartamente în casele date deja în exploatare, ceea ce echivalează cu piaţa secundară. Experţii imobiliari spun că în cazul în care problema creditării nu va rezolvată în timpul apropiat, va creşte numărul obiectivelor nefinisate.

Oferta de preţuri pe piaţa primară oscilează în diapazonul de preţuri de 500-700 euro pentru un metru pătrat, în funcţie de gradul de finisare şi locul amplasării construcţiei, în zona centrală preţurile depăşesc 800 de euro pentru un metru pătrat.

Scădere cu 10-20% a preţurilor la terenurile pentru construcţie

Piaţa terenurilor de pământ pentru construcţiile individuale a fost foarte inertă chiar de la începutul anului. Deşi materialele de construcţie s-au ieftinit, sunt prea puţini doritori de a-şi construi o casă. Însă, pe de altă parte, oferta este limitată,în consecinţă preţurile s-au redus cu 10-20%.

Cele mai scumpe terenuri pentru construcţiile individuale sunt cele din zona parcului Valea Morilor şi a sectorului Buiucani (perimetrul străzilor Neaga şi Belinski), cu costuri cuprinse între 20 000- 30 000 euro pentru un ar. În alte sectoare preţurile sunt cu mult mai mici. Astfel un ar de pământ în sectorul Sculeni costă 10 mii de euro, în sectorul Buiucani (zona uzinei Alfa) - 12-15 mii de euro, Schinoasa - 5-7 mii de euro, în zona Universităţii agricole - 5 mii de euro, în sectorul Botanica de Jos - 8-10 mii de euro pentru un ar, în zona complexului comercial Megapolis Mall un ar costă 8-10 mii de euro.

În localităţile din suburbia capitalei (Tohatin, Coloniţa, Cricovo, Băcioi, Truşeni, Sângera) preţurile constituie 1-3 mii de euro pentru un ar. Stăuceni este considerată cea mai scumpă localitate din suburbia capitalei, cu cost de 4-6 mii de euro pentru un ar.

„În perspectiva imediată, până la toamnă, nu vor interveni schimbări în situaţia pe piaţa imobilului locativ, însă tendinţa de scădere a preţurilor se va menţine", estimează experţii Agenţiei Nika-Imobil.

Preţul chiriei se ţine tare

Preţul chiriei la apartamentele clasa „econom" s-au menţinut la nivelul din perioada precedentă, în timp ce închirierea locuinţelor cu confort sporit s-a scumpit cu 15-20%.

Potrivit Nika-Imobil, preţul chiriei apartamentelor cu o odaie pe piaţa secundară constituie 150 euro pe lună, cu două odăi - 150-200 euro, cu trei odăi - 200-250 euro. Preţul porneşte de la 3-5 euro pentru un metru pătrat.

Preţul chiriei la apartamentele cu confort sporit, închiriate de regulă de oameni de afaceri şi angajaţi ai reprezentanţilor străine, este de 250-300 euro pe lună la apartamentele cu o odaie şi 300-400 de euro la locuinţele cu două odăi.

Deseori persoana care încearcă fără succes să dea în chirie apartamentul pe un termen îndelungat, acceptă închirierea pe o perioadă scurtă (3-10 zile) la preţ de 35-50 euro pe zi.

Contracte de închiriere a oficiilor cu reduceri de 20%

Preţul chiriei oficiilor de 15-25 euro pentru un metru pătrat nu mai sunt pe puterea financiară a multor companii, care sunt nevoite să se mute în oficii cu suprafeţe mai mici sau să reducă suprafeţele închiriate.

Contractele pentru anul 2010 vor fi încheiate cu o reducere de 20%, sunt de părere agenţii imobiliari. Oferta de oficii a crescut.

Preţul chiriei oficiilor constituie 10-20 euro pentru un metru pătrat pe lună, în funcţie de amplasare şi dotarea oficiilor.

Costul închirierii spaţiilor comerciale constituie 15-25 euro pentru un metru pătrat. În centrele comerciale mai sau în magazinele amplasate pe străzile principale, ca, de exemplu, bulevardul Ştefan cel Mare, prospectul Moscovei, Dacia, preţul chiriei se ridică la 20-50 euro pentru un metru pătrat pe lună.

Spaţiile de producţie în funcţie de reţelele de comunicaţie şi căile de acces pot fi luate în chirie la preţ de 1-3 euro pe metru pătrat, iar a spaţiilor de depozitare - 3-5 euro.

Sursa: BusinessExpertData: 2009-07-31Categorie:AnalizeVizite:5238ştirea originală

Imagini:

Imagini nu exista.

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!