Gigantul de asigurări Vienna Insurance Group a iniţiat procedura de intrare pe piaţa R. Moldova

Vienna Insurance Group, VIG

Asigurătorul european Vienna Insurance Group (VIG) se pregăteşte să intre pe piaţa moldovenească de asigurări prin preluarea societăţii de asigurări-reasigurări Donaris Group. Asigurătorul moldovenesc este în top cinci pe piaţă după volumul de prime brute încasate - 25 386 501 lei, în primul semestru a.c.

Prima etapă a acestui proces de achiziţie a fost iniţiată în luna ianuarie, când fondul de investiţii Vienna Insurance Management a cumpărat integral acţionarul majoritar al societăţii Donaris Group - Euromag Aktiengellshaft, cu sediul în Lichtenstein. După această operaţiune a urmat o infuzie de capital în mărime de 500 mii euro, ce a permis creştere capitalului social al Donaris până la nivelul de 13 mil. lei şi a cotei acţionarului majoritar până la 82%. Până la finele acestui an mai este preconizată o infuzie de 800 mii euro, ce va permite creşterea capitalului social până la nivelul de 22 mil. lei şi dezvoltarea tehnologiilor informaţionale. Printre acţionarii corporativi ai Donaris Group se mai numără Energbank şi compania Sfinx-Impex, iar acţionarii persoane fizice au o cotă de 15% în capitalul societăţii.

Aici trebuie să menţionăm că Vienna Insurance Management este partenerul VIG pe domeniul de achiziţii şi extindere. Adică fondul cumpără companiile ce au intrat în vizorul VIG, iar ulterior, după o perioadă în care sunt pregătite, acestea sunt vândute grupului austriac de asigurări.

Vienna Insurance Management este un fond de investiţii cu operaţiuni în patru ţări: Belarus, Bosnia, Elveţia şi Moldova. Fondul, cu o cifră de afaceri de 20 mil. euro în 2008, mai examinează extinderea în Georgia şi Azerbaidjan.

Christian Brandstetter, directorul fondului Vienna Insurance Management, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că piaţa de asigurări din Moldova are perspective bune de dezvoltare, inclusiv ca urmare a sprijinului companiilor străine care vor veni. „Planul de dezvoltare al Donaris Group în următorii ani prevede câteva trepte, printre care îmbunătăţirea procedurilor de acordare a serviciilor de asigurare, lansarea produselor noi de asigurare, inclusiv pentru sectorul bancar, dar şi a pachetelor de produse, modernizarea mecanismului de vânzare”, a mai spus Christian Brandstetter.

Pentru acest an Donaris Group preconizează o cifră de afaceri de cca. 52 mil. lei şi menţinerea în topul celor mai mari companii de asigurări din Moldova. „Ne deosebim de alţi competitori de pe piaţă prin calitatea produselor şi a serviciilor oferite şi acest lucru va fi întărit prin lansarea de produse noi. În semestru doi, cred, că vom deveni companie membră a sistemului Cartea Verde, vom lansa produse competitive de asigurare a locuinţelor şi suntem gata să contribuim la dezvoltarea sectorului de asigurări în agricultură”, a afirmă directorul general al Donaris Group, Teodor Ungureanu.

VIG este unul dintre liderii pieţei de asigurări din Europa Centrală şi de Est, fiind prezentă în 22 de ţări, cu sediul central la Viena. Înainte de Vienna Insurance Group pe piaţa asigurărilor din Republica Moldova au mai intrat QBE, care în 1998 a preluat ASITO, retrăgându-se însă de pe piaţă în 2007; grupul austriac GRAWE, care în 2006 a cumpărat asigurătorul DONARIS Asigurări de Viaţă de la DONARIS Group, apoi 80% din acţiunile CARAT, în 2007; UNIVERSALINAIA (Ucraina), care în 2007 a achiziţionat compania ASCARGO; DELTA Asigurări (România), care în septembrie 2007 a preluat SERVASIG, redenumită ulterior în IPB DELTA Asigurări şi compania rusă ROSGOSSTRAH, care în primăvara anului 2008 a preluat compania MOLDASIG.

Sursa: ECOnomistData: 2009-08-12Categorie:TranzacţiiVizite:2599ştirea originală

Localitaţi in ştire:

Chisinau-Chişinău;

Imagini:

Vienna Insurance Group, VIG 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!