A fost lansată Strategia Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”

Euro Regiunea „Siret-Prut-Nistru”

Luni, la Chişinău, a avut loc conferinţa de lansare a Strategiei de dezvoltare economică şi socială a Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”, organizată de Asociaţia „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” din Iaşi şi Business Consulting Institute din Chişinău. Din cauza regimului de vize, din partea partenerului din România nu a putut fi prezent nimeni la eveniment. Strategia conţine peste o sută de proiecte de dezvoltare a regiunilor de frontieră, estimate la circa 500 milioane de euro, bani ce urmează a fi obţinuţi din fondurile europene. 18 raioane din RM aşteaptă investiţiile UE

Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru” implică 18 raioane din RM (Ungheni, Nisporeni, Călăraşi, Soroca, Ialoveni, Anenii Noi, Basarabeasca, Cimişlia, Criuleni, Dubăsari, Foloreşti, Hânceşti etc.), judeţele Iaşi şi Vaslui din România. Noua structură se bazează pe angajamentul partenerilor din ambele ţări faţă de valorile comune europene - dezvoltarea economică şi socială, democraţia, promovarea valorilor culturale şi asigurarea securităţii în această zonă.
Aurelia Marin, reprezentanta Asociaţiei „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, s-a adresat cu un cuvânt de salut către cei prezenţi din partea lui Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. „Nu am reuşit să obţinem vize, chiar dacă documentele au fost depuse din timp în acest scop. Să sperăm că regimul de vize e o măsură temporară…”, a subliniat vorbitoarea.
În documentul strategiei euroregiunii se fixează direcţiile de dezvoltare a acesteia pe următorii 15 ani. Ele se referă la dezvoltarea economică, comunitară, a infrastructurii localităţilor şi a protecţiei mediului. În acest scop, 50 de reprezentanţi ai autorităţilor locale din RM şi România au fost instruite.

„Este un proiect de pionierat pentru noi, beneficiarii finali ai proiectului fiind partenerul din RM - Business Consulting Institut şi Asociaţia „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, dar şi populaţia euroregiunii - 3 mln. 361 mii de oamenii, care aşteaptă îmbunătăţirea vieţii lor”, a spus Veaceslav Bulat, managerul proiectului strategiei.
Bugetul total al acestuia se estimează la circa 143 mii de euro, dintre care 90 la sută a fost contribuţia UE. În document se menţionează principalele surse de finanţare la ordinul milioanelor de euro a proiectelor transfrontaliere - programele UE pentru ţările din sud-est, pentru ţările din bazinul Mării Negre, inclusiv din RM şi din judeţele României. Autorităţile locale luptă de mai multă vreme pentru dezvoltarea euroregiunii, în scopul atragerii investiţiilor externe, în condiţiile crizei financiare mondiale.

Taisia Mămăligă, reprezentanta Consiliul Raional Călăraşi: „Localităţile vor ieşi din criză”

„Sperăm că dezvoltarea euroregiunii ne va scoate localităţile din criza economică. Spre regret, schimbările aşteptate întârzie, din cauza trecerii de la judeţ la raion. Sperăm cu ajutorul persoanelor noastre instruite, vom obţine investiţii de necesare. Rezolvarea problemelor de infrastructură, de mediu, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii – acestea sunt obiectivele noastre”.

Tudor Botnari, vicepreşedintele Consiliul Raional Nisporeni: „Euroregiunea are posibilităţi enorme de a atrage investiţii”

„Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru” are posibilităţi enorme de a atrage investiţii. Consiliul Raional Nisporeni am organizat un centru de atragere a investiţiilor, membrii căreia sunt şi membri de lucru ai euroregiunii. Credem că, în sfârşit, raionul nostru îşi va remedia probleme de infrastructură, de aprovizionare cu apă potabilă, de gazificare etc”.

Precizăm că RM e compusă din trei euroregiuni: „Dunărea de Jos”, „Prutul de Sus”, constituite în perioada 1998-2000 şi „Siret-Prut-Nistru”. Ultima e cea mai mare şi unica ce are un document strategic de dezvoltare în următorii ani.

Euroregiunile, lovite de sistemul ilegal de vize

Introducerea vizelor pentru cetăţenii români este o problemă de ordin economic, susţin experţii. Teama PCRM şi altor structuri ruseşti de impactul economic românesc tot mai pronunţat a condus la blocarea relaţiilor economice dintre cele două state, inclusiv la paralizarea dezvoltării celor trei euroregiuni de la graniţa moldo-română - „Dunărea de Jos”, „Prutul de Sus” şi „Siret-Prut-Nistru”. Dacă nu se va sparge zidul chinezo-moldovenesc, se vor pierde mari posibilităţi de colaborare transfrontalieră şi accesul la fonduri substanţiale europene pentru săracele raioanele basarabene.
Pentru mai multe informaţii, accesaţi: www.euroregiunea-siret-prut-nistru.org.

Sursa: TimpulData: 2009-08-24Categorie:ProiecteVizite:4166ştirea originală

Imagini:

Euro Regiunea „Siret-Prut-Nistru” 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!

Stiri din aceasta categorie:

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image