Piaţa imobiliară dă semne de viaţă

Oferta pe piaţa primară a crescut, iar preţurile s-au menţinut în iulie la nivelul din luna precedentă, chiar au crscut nesemnificativ. Piaţa imobiliară dă semne de viaţă, deşi e încă departe de revenire la vremurile bune, estimează experţii din domeniu.
Oferta pe piaţa rezidenţială primară din municipiul Chişinău este în prezent formată din 74 de proiecte în toate sectoarele oraşului, cu o suprafaţă totală de circa 932 000 metri pătraţi realizate de circa 50 de dezvoltatori. Valoarea totală a suprafeţelor locative aflate în vânzare în capitală este estimată la 242 milioane de euro. Suprafeţe cu valoarea totală de 83.36 mil. euro se vând în sectorul Botanica, 53.99 mil. euro - în sectorul Râşcani, 49.02 mil. euro - în sectorul Centru, 37.23 mil. euro - în sectorul Ciocana şi 18.64 mil. euro - în sectorul Buiucani. Astfel, oferta este concentrată valoric în sectoarele Botanica, Rîşcani şi respectiv Centru.
Conform caracteristicilor calitative şi valorice, cele 74 de proiecte în curs de realizare se repartizează în felul următor: 16 clasa Econom, 38 - clasa Medie, şi 20 - clasa Lux. Astfel, atât cererea, cât şi oferta sunt concentrate în segmentul mediu. Proiectele din clasa Lux predomină în sectorul Centru, cele din clasa medie - în sectorul Botanica, iar cele din clasa econom - în sectorul Ciocana. Vînzările apartamentelor din segmentul Lux decurg în continuare foarte lent, în cazul majorităţii proiectelor fiind chiar nule, pentru că cererea faţă de segmentul respectiv a scăzut fără semne vizibile de revenire la normal în viitorul apropiat.
Preţul mediu la imobilul locativ în capitală a constuit în iulie 730.95 euro pe metru pătrat, cu 0.79% peste nivelul din luna anterioară, dar cu 10.26% sub preţul mediu pentru luna decembrie 2008, pentru acelaşi eşantion de suprafeţe locative aflate în vînzare.
Ca urmare a scăderii aproape constante a preţurilor pe parcursul anului curent, preţul pe metru pătrat de spaţiu locativ pe piaţa rezidenţială primară a municipiului Chişinău a ajuns la o medie în prezent sub nivelul de un an în urmă.
În perioada iunie - iulie 2009 se observă o uşoară majorare a preţurilor, dar aceasta poate avea un caracter de flucutaţie temporară a pieţei, cauzată de factori microeconomici, astfel că este prematur să anticipăm o tendinţă de revenire a preţurilor la nivelul din anul 2008.
Conform indicatorului INE, calculat de compania Nordik Estates, care ponderează preţul mediu pe sectoare, în iulie preţul mediu ponderat a fost de 719.84 euro/m2 sau cu 0.71% mai puţin decât în iunie 2009 şi cu 7.25% mai puţin decât în iunie 2008. Discrepanţa dintre media obţinută prin metoda INE şi cea evaluată prin metode tradiţionale se explică prin gradul de influenţă pe care o are numărul populaţiei unui sector asupra preţurile la apartamentele din sectorul respectiv.
Numărul tranzacţiilor efectuate pe piaţa imobiliară rezidenţială primară din perioada analizată (iulie 2009) a crescut faţă de vânzările din perioada precedentă (iunie 2009). În luna iunie s-au comercializat aproximativ 7 200 m2 de spaţiu locativ, iar în iulie - circa 10 100 m2. Astfel, se confirmă revigorarea pieţei observată în perioada mai-iunie, cu o evoluţie pozitivă a nivelului vînzărilor.
Până în prezent, din suprafaţa totală de circa 933 000 metri pătraţi a proiectelor în curs de comercializare, au fost vândute aproximativ 601 000 m2 (64.4%) şi mai sunt în vânzare aproximativ 332 000 m2 (35.6%).
Suprafeţele aflate în vânzare au crescut în ultimele patru luni, ca urmare a faptului că unii dezvoltatori au scos în vânzare apartamente ce erau păstrate anterior în calitate de investiţii pe termen lung, în speranţa că astfel vor atrage resurse financiare adiţionale.
În iulie au fost comercializate cu preponderenţă apartamentele din clasa medie. Cele mai mari suprafeţe au fost vândute pe teritoriul sectoarelor Botanica (3 000 m2) şi Ciocana (2 000 m2), fapt ce a şi provocat majorarea preţurilor la spaţiul locativ din aceste sectoare.

Sursa: BusinessExpertData: 2009-08-27Categorie:AnalizeVizite:1187ştirea originală

Localitaţi in ştire:

Chisinau-Chişinău;

Imagini:

Imagini nu exista.

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!