S.A. Moldtelecom va lansa până la finele anului, reţeaua sa de comunicaţii mobile 3G

Moldtelecom Unite 3G

Operatorul naţional de comunicaţii S.A. „Moldtelecom”, care prestează sub marca comercială „Unité” şi servicii de telefonie mobilă în standardul CDMA 2000, va lansa până la finele anului curent, reţeaua sa de comunicaţii mobile de generaţia a treia (3G).

Despre aceasta a comunicat Vitalie Iurcu, director general al S.A. „Moldtelecom”. El a declarat că odată cu lansarea reţelei 3G clienţii „Unité” vor beneficia de servicii voce şi transmisiuni date mai performante, precum şi de două servicii absolut noi: videotelefonie mobilă şi TV mobil.

Iurcu a mai spus că lucrările de pregătire a reţelei 3G decurg conform planului de afaceri al S.A. „Moldtelecom”, precizând că la începutul lunii octombrie va demara procesul de montare al primului lot de echipamente livrate de compania chineză Huawei Tech. Investment Co., LTD.

Compania Huawei a fost desemnată câştigător al concursului desfăşurat la 14 mai 2009 de către S.A. „Moldtelecom” în vederea selectării furnizorului de echipamente 3G. La concurs au luat parte, fără achitarea taxei de participare, încă trei companii: LM Ericsson International AB, Alcatel Lucent România SA şi SIS Solutions&Service. Comisia de licitaţie a optat pentru Huawei pentru că aceasta a propus costuri de circa două ori mai mici decât ceilalţi concurenţi şi a corespuns celor mai multe cerinţi din Caietul de sarcini.

Huawei este unul din cei mai mari producători de echipamente de acest gen din lume. În primul semestru al anului curent, cifra de afaceri al acestei companii a alcătuit 18 mld. dolari SUA. Huawei a construit în R. Moldova reţeaua 3G al SA „Orange Moldova”.

S.A. „Moldtelecom” a obţinut licenţa pentru utilizarea frecvenţelor radio în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice mobile 3G la 30 decembrie 2008. Ea a achitat taxa pentru acordarea licenţei în mărime de 8 mil. dolari SUA, în lei moldoveneşti, taxă stabilită prin hotărârea Guvernului nr. 660 din 02.06.08 cu privire la implementarea serviciilor de comunicaţii mobile celulare de generaţia a treia.

Prin licenţa acordată, S.A. „Moldtelecom”a fost autorizată să furnizeze reţele şi servicii publice de comunicaţii 3G în sistemul IMT 2000, cu respectarea standardelor UMTS (W-CDMA). Condiţiile de licenţă obligă compania să asigure cu reţeaua sa de telefonie 3G, la finele primului an de operare de la lansarea serviciilor, acoperirea mun. Chişinău şi Bălţi, în al doilea an de operare - mun. Comrat, oraşele Cahul, Orhei, Ungheni şi Soroca, în al treilea an - celelalte 29 de centre raionale. După al treilea an de operare, S.A. „Moldtelecom” trebuie să asigure acoperirea teritoriului R. Moldova, în funcţie de cerinţele pieţei.

Sursa: MoldtelecomData: 2009-09-29Categorie:ProiecteVizite:3418ştirea originală

Harta: Moldtelecom

Imagini:

Moldtelecom Unite 3G  

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!

Stiri din aceasta categorie:

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image