Piaţa imobiliară, starea de aşteptare continuă

Ion Chi?lea

Piaţa imobiliară continuă a fi în aşteptare. Pe de o parte, deşi preţurile la locuinţe se află într-o scădere continuă, populaţia nu se grăbeşte să cumpere imobile şi aşteaptă o reducere şi mai mare, iar, pe de altă parte, companiile de construcţie, în speranţa unei stabilizări a situaţiei, nu se grăbesc să scadă preţurile.


În această situaţie tranzacţiile sunt destul de puţine şi au loc, de regulă, pe piaţa secundară. Prognozele privind evoluţia piaţei sunt şi ele diferite – de la căderea dramatică a preţurilor, cauzată în special de difernţa tot mai mare dintre preţul pe care îl propune cumpărătorul şi preţul cerut de vânzător, până la încrederea într-o revenire spectaculoasă a preţurilor pe un trend ascendent, aceste speranţe fiind alimentate de semnalele ce vin dinspre economiile ţărilor din UE care îşi revin după recesiune, iar odată cu aceasta se crede că vor reîncepe să cumpere locuinţe moldovenii aflaţi la muncă peste hotare.

Dar care este opinia experţilor din domeniu, ce prognoze au ei vizavi de evoluţia pieţei imobiliare.

Petru Oleinic: Directorul Agenţiei Imobiliare “Nika Imobil”:

Rămâne actuală necesitatea unei companii ipotecare

Până în primăvară nu se aşteaptă nici o schimbare pe piaţa imobiliară. Tradiţional, în lunile de iarnă se produc cele mai puţine operaţiuni pe piaţa imobiliară. Şi dacă această tendinţă s-a menţinut în timpurile bune pentru sectorul imobiliar, este firesc ca ea să se repete şi acum. Unele schimbări ar putea fi observate începând cu luna martie, când situaţia ar putea evolua pe două scenarii. În cazul în care criza economică, cât şi cea politică vor fi pe cale de a fi depăşite, urmează o deblocare a pieţei imobiliare în sensul creşterii numărului de operaţiuni de cumpărare-vânzare. Preţurile, însă vor rămâne neschimbate. Dacă însă lucrurile nu vor evolua în bine, situaţia de pe piaţa imobiliară va rămâne aceiaşi – vom avea un număr foarte mic de operaţiuni, iar preţurile încet dar sigur vor merge în jos.

În ceea ce priveşte evoluţia în sectorul construcţiilor, situaţia este mai complexă şi ar putea fi soluţionată prin implicarea mai multor factori interesaţi, inclusiv a Guvernului. Nu însă prin finanţarea directă din partea executivului a construcţiilor neterminate. Ar trebui să fie susţinută cererea şi nu oferta, adică – să fie ajutaţi cumpărătorii, dar nu companiile de construcţii. Odată ce vor fi ajutaţi cumpărătorii va creşte cererea şi de la aceasta vor avea de câştigat cu toţii – de la producătorii de materiale de construcţii până la bursele imobiliare.

Rămâne actuală, în acest sens, necesitatea unei companii ipotecare, fond sau bancă ipotecară, care ar oferi posibilitatea cetăţenilor de rând, în special a acelor care nu sunt plecaţi pesete hotare, să-şi procure locuinţe. Şi dacă statul nu poate în prezent finanţa direct ramura construcţiilor, el ar putea contribui substanţial la crearea unei structuri ipotecare, care să atragă mijloace, ce să fie oferite ulterior populaţiei în vederea procurării de locuinţe pe un termen lung şi cu o rată a dobânzii acceptabilă. Să zicem, dacă oamenii vor putea contracta credite ipotecare pe un termen de 15-20 de ani la o rată a dobânzii de 5-6% anual, aceasta, pe lângă asigurarea cu locuinţe a păturilor mai puţin înstărite a populaţiei, va da asigura dezvoltarea constantă a ramurii construcţiilor şi a domeniilor tangenţiale.

Lilian Ciupac, expert imobiliar independent:

Preţurile s-ar putea stabiliza, iar după un scenariu mai puţin optimist – ar putea continua să scadă lent

Făcând abstracţie de piaţa secundară, unde este mai dificil de făcut o prognoză clară, mă vori referi la situaţia pe piaţa imobiliară primară, adică a locuinţelor noi. În următoarele şase luni situaţia ar putea evolua în două feluri – în cel mai bun caz, preţurile existente la moment s-ar putea stabiliza, iar potrivit unui scenariu mai puţin optimist – ar putea continua să scadă lent.
Pentru luna aprilie am putea prognoza o cerere puţin mai ridicată, aceasta fiind o tendinţă sezonieră de fapt – în aprilie unii dintre gasterbaiterii moldoveni vin acasă pentru a procura locuinţe. Această majorare a cererii este însă, de regulă, una neînsemnată şi nu este pe măsură de a influenţa situaţia de pe piaţa imobiliară.

Potrivit scenariului pesimist, am putea asista deja în februarie la o ieftinire a locuinţelor în cazul în care nu vor exista semne că economia începe să-şi revină. O oarecare îmbunătăţire pentru perioada următoare a stării de lucruri pe piaţa imobiliară ar putea veni iarăşi din exterior, de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare. Deja există semnale clare de redresare a economiilor ţărilor din UE, unde se află la muncă concetăţenii noştri. Odată, ce depăşirea crizei va deveni o certitudine şi ei vor fi siguri de veniturile pe care le vor obţine, îşi vor putea permite să cumpere locuinţe. Însă nu putem vorbi de aceeaşi amploare a operaţiunilor imobiliare ca până la criză.

Referitor la ramura construcţiilor, situaţia în prezent este destul de complicată şi diferă de la un caz la altul. Există un număr mare de operatori, care au în proces de derulare proiecte iniţiate recent, cu un grad înalt de risc. Pe de altă parte, există companii, care au construit şi mai înainte, construiesc şi acum, însă datorită unui management corect pot fi protejate de efectele crizei. În general, managerii din construcţii sunt un public încăpăţânat, care nu se lasă cu una cu două.

Din discuţiile pe care le-am avut cu unii manageri din domeniu, am constatat, că aceştia sunt, în marea lor parte optimişti în ceia ce priveşte evoluţia pieţei şi sunt dispuşi să nu scadă preţurile în nici un caz. Mai mult ca atât, pot să prognozez, că dacă vor fi resimţite primele semnale de revenire a economiei, ei vor majora preţurile.

Ce aport ar putea aduce guvernul la stabilizarea situaţiei pe piaţa imobiliară? În nici un caz n-ar trebui să intervină cu ajutoare financiare companiilor falimentare. Acesta ar fi mai degrabă un deserviciu. Criza actuală, pe lângă toate efectele negative mai are şi unul destul de pozitiv – o însănătoşire a mediului de afaceri. Companiile, care au fost gestionate corect vor face faţă crizei şi îşi vor continua activitatea, cele ce nu pot să-şi eficientizeze activitatea în situaţia actuală ar fi mai bine să dispară, deoarece dacă vor fi menţinute artificial, vor fi şi în continuare un generator de probleme, iar mecanismele economiei de piaţă aşa şi nu vor funcţiona eficient.


Marian Supostat, director financiar Glorinal:

Nu putem vorbi despre unele schimbări pe piaţa imobiliară în următoarele şase luni

Din cauza crizei economice şi a celei politice, care, iată că nu şi-a găsit o finalizare nu putem vorbi despre unele schimbări, care ar putea avea loc pe piaţa imobiliară în următoarele şase luni. Cred că situaţia actuală se va menţine în acest domeniu până crizele nu vor fi depăşite.

În domeniul construcţiilor noi avem o situaţie de blocaj, generată în primul rând de lipsa de finanţare a proiectelor imobiliare în derulare. Odată cu criza băncile noastre au devenit extrem de riguroase în ceea ce priveşte criteriile de acordare a creditelor. Din cauza situaţiei în care se află sectorul imobiliar şi ramura construcţiilor, băncile noastre, pur şi simplu, refuză dialogul cu cei din acest domeniu invocând gradul înalt de risc ce implică creditarea activităţilor din ramură.

Cu toate acestea compania noastră este optimistă şi credem că vom trece cu bine de situaţia actuală. În ceea ce priveşte preţurile, nu există premise în favoarea scăderii lor. Doar în cazul în care managementul nostru financiar va constata că preţurile actuale trebuie micşorate, vom face acest lucru. Deocamdată, deşi nu există o cerere mare pentru locuinţele noastre, starea financiară a companiei permite menţinerea preţurilor la nivelul actual. Compania Glorinal propune în prezent locuinţe la preţuri cuprinse între 700 şi 900 euro pentru un metru pătrat. În aparenţă este mai scump faţă de alţi operatori, însă nivelul de confort, de calitate, precum şi de servicii pe care le oferim sunt mult mai înalte faţă de alţii.

Guvernul ar trebui să susţină direct companiile din domeniul construcţiilor. Noi am venit încă în noiembrie, 2008 cu un set de propuneri menite să redreseze situaţia din ramură. Din păcate, până în prezent acestea n-au fost luate în calcul de puterea executivă. Deocamdată Guvernul ne promite doar unele măsuri ce nu implică suport financiar, în special ceea ce ţine de reducerea barierelor birocratice în procesul de iniţiere şi derulare a construcţiilor. Este un lucru pozitiv, însă noi am dori o implicare mai mare a autorităţilor. Conştientizăm situaţia în care s-a pomenit la moment toată economia ţării şi că în prezent Guvernul nu poate să susţină financiar direct vre-o ramură a economiei. Poate însă să susţină prin reducerea unor taxe şi impozite. Este oportună elaborarea unui program de dezvoltare a ramurii în următorii 5-10 ani.

Sursa: Jurnal.mdData: 2009-12-09Categorie:AnalizeVizite:1483ştirea originală

Localitaţi in ştire:

Chisinau-Chişinău;

Imagini:

Ion Chi?lea  

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!