MOLDOVA VA PRIMI DIN PARTEA SUA $262 MIL. PENTRU REABILITAREA DRUMURILOR ŞI SISTEMELOR DE IRIGARE

Cel mai bun drum din Republica Moldova, Comrat-Cimislia

Chişinău. Corporaţia „Provocările Mileniului” va acorda Moldovei $262 mil. pentru implementarea Programului „Compact”, ce include proiecte investiţionale axate pe infrastructura de irigare, agricultura de valoare înaltă şi reabilitarea drumurilor. Acordul de asistenţă nerambursabilă a fost semnat vineri la Washington de vicepremierul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă, şi directorul executiv al Corporaţiei, Daniel Yohanes.

Serviciul de presă al Guvernului a relatat pentru INFOTAG că Daniel Yohanes a menţionat că prin intermediul „Compact” Corporaţia doreşte să aprofundeze parteneriatul cu cetăţenii din Republica Moldova, orientat spre susţinerea unei creşteri economice durabile.

„Guvernului RM îi revine marea responsabilitate de a implementa Programul „Compact” în mod transparent şi eficient”, a spus el.

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat după ceremonie că acest acord înseamnă şi un nou capitol în relaţia RM-UE, menţionînc că semnarea Acordului „Compact” este o victorie a Guvernului de la Chişinău.

Premierul Vlad Filat a apreciat evenimentul drept unul istoric pentru Republica Moldova.

„Pentru a ajunge aici, am parcurs o cale lungă, dificilă, cu multe bariere, dar cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc o altă viaţă şi luptă pentru aceasta. Priorităţile noastre sînt edificarea unui stat de drept, crearea unei economii funcţionale şi integrarea europeană. Toate acestea necesită nu doar efort, ci şi susţinere din partea prietenilor”, a precizat prim-ministrul.

El a dat asigurări că fiecare dolar oferit în cadrul Programului „Compact” va fi utilizat în beneficiul cetăţenilor Moldovei.

După cum a relatat anterior INFOTAG, asistenţa pentru implementarea Programului „Compact” va fi acordată sub formă de grant în decursul unei perioade de cinci ani. Programul „Compact” include două proiecte majore – „Tranziţia la agricultura performantă” în valoare de $102, în cadrul căruia vor fi renovate 11 sisteme centralizate de irigare din bazinele rîurilor Nistru şi Prut şi va permite deservirea a peste 15 mii ha de terenuri agricole. „Reabilitarea drumurilor” este estimat la $133 şi prevede lucrări de reparaţie a 93 km de autostradă. Totodată, pentru administrarea, monitorizarea, evaluarea şi auditul Programului „Compact” vor fi alocate  $27 mil. Anterior Moldova a primit din partea Corporaţiei $24,7 mil. pentru combaterea copruţiei.

Sursa: InfotagData: 2010-01-25Categorie:ProiecteVizite:1461ştirea originală

Localitaţi in ştire:

Chisinau-Chişinău;

Imagini:

Cel mai bun drum din Republica Moldova, Comrat-Cimislia 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!

Stiri din aceasta categorie:

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image