Imobilul rămâne o sursă sigură de venit chiar şi pe timp de criză

Apartamente

 În plină criză imobiliară există segmente de piaţă unde încă se merită să investeşti. Unul dintre acestea este achiziţionarea apartamentelor cu o cameră şi darea în chirie. 

Pe fundalul recesiunii financiare logica spune că ar trebui să investim banii în ceea ce e profitabil şi e stabil pe piaţă. Nicolai Ostafeiciuc, consultant la bursa imobiliară Lara spune că dacă vrem să vindem apartamentul doar pentru a ţine banii sub saltea nu e cea mai bună soluţie, bine ar fi să-l dăm în chirie sau să mai aşteptăm, deoarece situaţia de pe piaţa imobiliară e o ecuaţie cu mai multe necunoscute.

Imobilul este achiziţionat de cele mai multe ori pentru a câştiga bani, mai ales că din 2001 încoace creşterea anuală a fost de 25-30%. În prezent preţul ajunge la o medie de circa 500 de euro pe metru pătrat. Majorarea preţurilor a fost mai pronunţată decât orice creştere la bancă şi orice venit primit de omul de rând. Businessul cu imobiliare a înregistrat o scădere semnificativă după ce criza a afectat majoritatea sferelor economiei, ceea ce a redus din profit. “În 2009 cererea s-a redus cu circa 30% la cele mai puţin solicitate apartamente, iar la cele cu o cameră cererea s-a diminuat cu 20%”, explică Nicolai Ostafeiciuc.

“Dacă vrem să vindem apartamentul doar pentru a ţine banii sub saltea nu e cea mai bună soluţie, bine ar fi să-l dăm în chirie, sau să mai aşteptăm, deoarece situaţia de pe piaţa imobiliară de la noi e o ecuaţie cu mai multe necunoscute”. Nicolai Ostafeiciuc, consultant la bursa imobiliară Lara

Deşi chiria a devenit de zece ani încoace un surplus de venit pentru proprietarii de imobil, aceasta în prezent nu este decât o sursă de acoperire a cheltuielilor. “Cu câţiva ani în urmă, omul se bucura, deoarece dacă achiziţiona apartamentul cu 10 mii de dolari, la sfârşit de an valoarea acestuia se ridica la 13 mii de dolari, astfel câştigul era de 30% şi plus 5% de la chirie”, precizează dl Ostafeiciuc. Darea în chirie, în principiu, salvează puţin din scăderea preţului la imobiliare. Dacă situaţia economică se va înrăutăţi, asta va duce la micşorarea costului  apartamentelor, deoarece oamenii fără bani nu pot cumpăra, iar cei care vând vor fi nevoiţi să accepte preţul propus. “De exemplu, acum  sunt la mare căutare apartamentele cu o cameră sau cele cu două, deoarece sumele mari de bani achitate pentru utilităţi îi fac pe mulţi să lase pentru altă dată investiţiile într-un apartament cu trei sau patru camere, mai ales că 50% dintre angajaţi nu primesc salarii foarte mari”, afirmă Nicolai Ostafeiciuc.

Două decenii de muncă pentru achiziţia unui apartament

Preţul unui apartament cu o cameră din capitală ajunge în prezent la o medie de circa 30 mii de euro. Preţul este mare, deoarece dacă judecăm după salariile din Republica Moldova nu îţi ajunge o viaţă pentru a aduna bani şi în plus sistemul de creditare este anevoios. De exemplu, dacă ai împrumutat 30 mii de dolari de la bancă la o dobândă lunară de 1.5%, echivalentul a 450 de dolari, este imposibil să achiţi costul locuinţei. “Dacă e să ne referim la salariu, preţul apartamentelor ar trebui să scadă foarte mult, astfel ca un om care munceşte să-şi poată procura un apartament adunând bani timp de zece ani. Cu salariul de 5 mii de lei care e considerat drept unul foarte bun am putea achiziţiona un apartament cu o cameră în 25 de ani, economisind lunar fără să ne permitem concediu la mare sau la munte”, menţionează Ostafeiciuc. 

Vrabia din mână şi cioara de pe gard

Investiţiile în imobil ca şi în toate domeniile sunt profitabile doar atunci când are loc creşterea pieţei şi a preţurilor. Pe moment unicul profit obţinut din imobiliare este cel primit de la chirie, care totuşi este cu mult mai mic decât scăderea care se atestă. “Până a începe criza piaţa imobiliară a fost suprasaturată de banii gastarbaiterilor, iar chiria e dictată de banii câştigaţi în ţară”, punctează consultantul. În ceea ce priveşte vânzarea imobilelor, de câţiva ani există o temere, deoarece pe fondul situaţiei economice incerte oamenii preferă „vrabia din mână” şi nu se gândesc la cioara din gard, care este efemeră. Potrivit lui Ostafeiciuc, dacă tendinţele actuale ale pieţei imobiliare s-ar menţine, atunci proprietarii ar fi normal să vândă şi să poată cumpăra alt imobil. “De exemplu, în 1998 dacă vindea-i un apartament cu o cameră, peste trei ani putea-i să achiziţionezi cu două. Acum, însă preţurile pe piaţa imobiliară s-au stabilizat, noi vindem apartamentele în euro şi nu există modificări de preţ. Evident, dacă am face calculele în dolari asta ar însemna o scădere de 10% de la începutul anului. Orice am zice imobilul rămâne deocamdată unica sursă sigură de venit”, precizează Nicolai Ostafeiciuc. 

Consultantul e de părere că, deşi în anul 2009 majoritatea cumpărătorilor erau cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare, acum circa 60% dintre vânzători sunt persoanele ce locuiesc şi muncesc în Moldova. Aceştia vând apartamentul şi pleacă, deoarece pentru ei e mai sigură oricare altă criză din altă parte decât bunăstarea prevăzută în Republica Moldova. „La mijlocul lui aprilie o să apară multe apartamente de vânzare”, mai spune Ostafeiciuc. În varianta optimistă, ne putem aştepta la scăderi de preţ de la 10 până la 15 %, iar în cea pesimistă se vor produce majorări de până la 15%. Deocamdată situaţia este imprevizibilă, cert este că numărul tranzacţiilor în 2009 a scăzut de două ori faţă de anul precedent. “Cererea a scăzut, anul acesta am vândut  apartamente în sectorul Ciocana cu 490 de euro per metru pătrat, de două ori mai ieftin decât cu doi ani în urmă”. 

O schimbare radicală pe piaţa imobiliară autohtonă deocamdată nu se prevede, deoarece majoritatea proiectelor iniţiate în imobil din lipsă de lichidităţi au fost îngheţate. Este o perioadă de stagnare, care va dura cel puţin până la sfârşitul anului 2010. Iar cererea la imobilele noi, finalizate înainte de criză, este foarte mică, cumpărătorii ezită să facă procurări în speranţa că preţurile vor continua să scadă, iar vânzătorii nu sunt gata sa coboare preţurile. 

Sursa: ECOnomistData: 2010-03-18Categorie:AnalizeVizite:2536ştirea originală

Localitaţi in ştire:

Chisinau-Chişinău;

Imagini:

Apartamente 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!