Numărul apartamentelor, date în folosinţă în primul trimestru, a scăzut cu 37,5%

Apartamente date in exploatare

În primul trimestru al anului curent, din contul tuturor surselor de finanţare, au fost date în folosinţă 414 apartamente cu o suprafaţă totală de 48,1 mii m.p., ceea ce este cu 37,5% mai puţin, comparativ cu ianuarie-martie anul trecut.

Construcţia de locuinţe a fost realizată preponderent de agenţii economici din sectorul privat al economiei naţionale, cărora le-a revenit circa 71 la sută din volumul total al caselor de locuit date în folosinţă, informează MOLDPRES cu referire la date ale Biroului Naţional de Statistică.

Solicitată de agenţie să comenteze situaţia privind diminuarea numărului de locuinţe date în folosinţă, pe parcursul perioadei nominalizate, Natalia Mihailov, şef al Direcţiei locuinţe a Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, a subliniat că "micşorarea investiţiilor în construcţia de locuinţe, în primul trimestru al anului curent, faţă de perioada similară a anului 2009, a fost determinată de mai mulţi factori. Printre aceştia, în primul rînd, se numără impactul crizei economico-financiare asupra economiei, care a influenţat într-o mare măsură şi sectorul construcţiilor. Deoarece investiţiile în construcţia de locuinţe sînt realizate, prioritar, din contul surselor private, investitorii, din cauza creşterii riscurilor, nu se lansează în proiecte ce necesită plasări de capital masiv", a accentuat sursa citată.

Specialistul MCDR a remarcat că un factor important reprezintă, de asemenea, micşorarea în anul 2009 a transferurilor băneşti din străinătate ale persoanelor fizice, în condiţiile în care remitenţele asigură o mare parte a tranzacţiilor pe piaţa imobiliară. "Scăderea cererii pe piaţa primară de locuinţe, precum şi existenţa unui număr mare de obiective în curs de construcţie, reduce evoluţia pozitivă a indicatorilor în domeniu", a concluzionat Natalia Mihailov.

Potrivit Elenei Cemîrtan, şefă de secţie la BNS, în ianuarie-martie curent, din contul mijloacelor proprii ale populaţiei, au fost date în folosinţă 248 case de locuit individuale, ceea ce constituie 68,8% din volumul total al locuinţelor date în folosinţă în total pe ţară. Numărul lor a fost în scădere cu 38,5 la sută, faţă de trimestrul I al anului trecut. În perioada de referinţă, în mediul urban au fost date în folosinţă 324 apartamente cu o suprafaţă totală de 37,4 mii m.p. sau 77,8% din total şi 58,9 la sută, faţă de primele trei luni ale anului trecut.

Distribuţia în profil regional arată că cel mai mare volum al construcţiilor de locuinţe s-a înregistrat în mun. Chişinău, unde au fost date în folosinţă 266 apartamente cu o suprafaţă totală de 31,6 mii m.p. /65,6 la sută din volumul total al locuinţelor date în folosinţă pe ţară/. Acest indicator este în descreştere cu 31,3 la sută, comparativ cu ianuarie-martie anul trecut, notează MOLDPRES

Sursa: MoldpresData: 2010-05-09Categorie:AnalizeVizite:1555ştirea originală

Localitaţi in ştire:

Chisinau-Chişinău;

Imagini:

Apartamente date in exploatare 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!