Se vor acorda indemnizaţii unice pentru construcţia sau procurarea spaţiului locativ substituind creditele preferenţiale

Ministerul Finantelor Republica Moldova

În şedinţa de astăzi a Guvernului, a fost aprobată Hotărârea Guvernului „Cu privire la acordarea indemnizaţiilor unice pentru construcţia sau procurarea spaţiului locativ, sau restaurarea caselor vechi unor categorii de cetăţeni”. Acest mecanism va substituie vechiul sistem de acordare a creditelor preferenţiale pentru unele categorii de populaţie.

Ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa a spus că se vor acorda indemnizaţii persoanelor care deţin scrisori de garanţie eliberate de către autorităţile administraţiei publice locale până la data de 1 ianuarie 2010. Mărimea indemnizaţiei unice corespunde sumei indicate în scrisoarea de garanţie care urmează să fie acoperită din buget, a mai concretizat ministru. 

Totodată, acordarea indemnizaţiilor pentru deţinătorii scrisorilor de garanţie se propune a fi eşalonată pe o perioadă de până la 5 ani, astfel beneficiarii fiind incluşi în liste în ordinea obţinerii scrisorilor de garanţie. 

Pentru a beneficia de indemnizaţiile nominalizate beneficiarii urmează să depună o cerere cu anexarea copiei buletinului de identitate şi a scrisorii de garanţie respective comisiei special creată la nivelul doi a autorităţilor publice locale şi a municipiul Bălţi.

Comisiile speciale vor întocmi procese-verbale despre confirmarea sau neconfirmarea necesităţii de obţinere a indemnizaţiei şi vor adopta decizii cu privire la stabilirea indemnizaţiilor nominalizate. 

Deciziile comisiilor speciale cu listele cetăţenilor cărora li se stabilesc indemnizaţii vor fi prezentate Ministerului Finanţelor pentru elaborarea proiectelor de hotărîri ale Guvernului cu privire la alocarea mijloacelor financiare respective de la bugetul de stat. 

În acelaşi timp, potrivit prezentei Hotărîri de Guvern pentru persoanele, care nu şi-au realizat dreptul la asigurarea cu spaţiu locativ, la creditele preferenţiale şi nu deţin scrisori de garanţie corespunzătoare, eliberate de către autorităţile administraţiei publice locale, se prevede că aceştea vor putea beneficia de dreptul la indemnizaţii, după finisarea procesului de acordare a indemnizaţiilor respective beneficiarilor de scrisori de garanţie în modul care, ulterior, va fi aprobat de Guvern. 

Amintim că în bugetul de stat pentru anul 2010 este prevăzută suma de 23,5 mln lei pentru realizarea acestei hotarâri.

Sursa: Ministerul FinanţelorData: 2010-08-26Categorie:AutorităţiVizite:2432ştirea originală

Localitaţi in ştire:

Balti-Bălţi;

Harta: Ministrul Finanţelor

Imagini:

Ministerul Finantelor Republica Moldova 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!