Corporaţia Sinohydro va reabilita traseul Hînceşti – Cimişlia şi traseul ce duce din Chişinău spre Bălţi

Sinohydro in Moldova

Vlad Filat a făcut o trecere în revistă a întrevederilor pe care le-a avut şi a acţiunilor la care a participat, menţionînd îndeosebi întrevederile cu Premierul chinez  Wen JIABAO şi Primarul oraşului Shanghai, Han ZHENG, vizita la companiile HUAWEI  TECHNOLOGIES CO. LTD şi ZTE, întrevederea cu conducerea băncii China Exim Bank, semnarea unui acord în valoare de 62,4 mil. dolari SUA pentru reabilitarea drumurilor din Moldova cu Corporaţia SINOHYDRO, participarea la  Forumul economic Moldova-Shanghai, la inaugurarea Forumului „Summer Davos – 2010” etc. 

Vlad FILAT a menţionat că Moldova a primit din partea Chinei ajutor nerambursabil pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor în valoare de 3 mil. dolari şi echipament pentru organizarea teleconferinţelor de la compania HUAWEI în valoare de 800 mii dolari.

Referindu-se la Acordul semnat cu Corporaţia SINOHYDRO, Premierul a precizat că 62,4 mil. dolari vor fi utilizaţi pentru reconstrucţia traseului Hînceşti – Cimişlia, şi pentru reabilitarea traseului ce duce din Chişinău spre Bălţi, la ieşirea din capitală. Creditul a fost acordat pentru o perioadă de 20 de ani, cu o vacanţă de opt ani şi cu o rată a dobînzii de 2,7%. 

Vlad FILAT a spus că Guvernul are în vizor şi alte proiecte ce urmează a fi implementate în comun cu partea chineză. 

De asemenea, Premierul a menţionat că oamenii de afaceri şi oficialii chinezi au manifestat interes faţă de vinul moldovenesc şi a menţionat că realizarea oportunităţilor ce se deschid în acest sens ar contribui la relansarea sectorului viti-vinicol. 

Premierul a calificat vizita sa în China drept una necesară, utilă şi cu rezultate concrete. 

Referindu-se la vizita sa la Bruxeless, Vlad FILAT a menţionat că a avut întrevederi cu  Cecilia MALMSTROM, Comisar European pentru Afaceri Interne, Dacian CIOLOŞ, Comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Siim KALLAS, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Comisar european pentru transport, Jerzy BUZEK, Preşedintele Parlamentului European. De asemenea, Premierul a participat la Summit-ul şefilor de state şi de guverne, organizat de Partidul Popular European (PPE), în cadrul căruia a avut un schimb de opinii cu mai mulţi participanţi la summit, printre care: Angela MERKEL, Traian BĂSESCU, Viktor ORBAN, Herman Van ROMPUY, Jose Manuel BARROSO. 

În cadrul vizitei la Bruxelles, Prim-ministrul a semnat, împreună cu Philippe MAYSTADT, preşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), un Contract prin care BEI va aloca 10 milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea sistemului sanitar şi de asigurare cu apă potabilă din Republica Moldova. 

Vlad FILAT s-a declarat satisfăcut de rezultatele vizitei, menţionînd că în cadrul ei au fost abordate subiecte de actualitate ce ţin de liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM, liberalizarea pieţei avia din ţara noastră, majorarea cotei de export a vinurilor moldoveneşti pe piaţa comunitară, problema transnistreană etc. 

„A fost o vizită bună, iar rezultatele ei sînt un pas înainte în realizarea obiectivului de integrare europeană”, a spus Prim-ministrul.

Sursa: Guvernul Republicii MoldovaData: 2010-09-17Categorie:ProiecteVizite:2512ştirea originală

Imagini:

Sinohydro in Moldova 

Comentarii:

Nu exista

Comentează:

Nume:*
Telefon:
Email:*
Web Site:
Comentariu:*
Validare:*

Note:

1. Cimpul marcat cu * este obligator.
2. Comentariul va fi publicat dupa ce va fi verificat de operator!

Stiri din aceasta categorie:

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image

no image