Ştiri Imobiliare relevante la PublicaTV

Piaţa imobiliară este în declin. Doar în primul trimestru al acestui an, numărul tranzacţiilor imobiliare cu apartamente a scăzut cu aproape 4% faţă de perioada similară a anului trecut. Datele sunt prezentate de Întreprinderea de Stat Cadastru.
 
În timp ce datele Întreprinderii de Stat Cadastru arată o scădere de aproximativ 4 la sută la nivel naţional, agenţiilor imobiliare din Capitală prezintă informaţii potrivit cărora, piaţa imobiliară a scăzut chiar cu până la 20 la sută.
 
Cele mai scumpe apartamente sunt cele din sectorul Centru al Capitalei. Un metru pătrat costă, în medie, 850 de euro. Ceva mai ieftine sunt locuinţele din cartierul Râşcani, în medie un metru pătrat este de 725 de euro. În sectoarele Telece mai mult
Sursa: PublicaTVData: 2012-05-23Categorie:AnalizeVizite:3684ştirea în cache
Oficii in Chisinau

Chiria oficiilor din Chişinău s-a ieftinit în jumătate faţă de anul trecut. Experţii imobiliari explică scăderea preţurilor prin lipsa din preajmă a locurilor de parcare şi inexistenţa unor spaţii de primire a clienţilor. La Bălţi şi Cahul, însă, preţul unui metru pătrat de spaţiu de birou a rămas neschimbat - între trei şi 10 euro pe lună.

Cele mai solicitate sunt spaţiile care nu depăşesc 50 de metri pătraţi. Dar reducerile se aplică de obicei la chiria oficiilor cu suprafaţa mai mare de 100 de metri pătraţi.

În Chişinău, preţul minim pentru un metru pătrat de oficiu este de 10 euro. Costurile se formează în funcţie de infrastructura rutieră şi de acces, numărul locurilor de parcare şi zona în care se află. Astfel, chiria unui metru pătrat în centru variază &icir mai mult

Sursa: PublicaTVData: 2010-11-12Categorie:AnalizeVizite:2124ştirea în cache
Pret chirie in chisinau

Chiria apartamentelor cu una sau două camere a crescut cu 15 la sută faţă de anul trecut. Dacă, în 2009, puteaţi găsi o garsonieră la un preţ de până la 150 de euro, acum, acesta este preţul minim. Experţii imobiliari explică evoluţia prin scumpirea tarifului pentru încălzire.

Costurile variază în funcţie de zona în care este amplasat apartamentul, tipul locuinţei, dar şi dotările acesteia. Cele mai ieftine chirii le găsim în sectorul Ciocana. Preţul unei garsoniere este în medie de 150 de euro, iar al unui apartament cu două, trei sau patru camere, variază între 200 şi 250 de euro. În sectorul Buiucani, costurile sunt mai mari cu cel puţin 50 de euro, pentru garsoniere şi cu 100 de euro mai mult pentru apartamentele cu mai multe camere. Plata pentru arenda unei locu mai mult

Sursa: PublicaTVData: 2010-10-26Categorie:AnalizeVizite:1743ştirea în cache
Locuinte noi la Causeni

Сoncernul "REGIONALCONSTRUCT", îşi propune să asigure locuitorii raioanelor cu locuinţe, în cadrul proiectului "Case pentru toţi". În prima etapă, la Comrat a fost pornită construcţia cartierului "Tineresc". Acum, compania a dat startul unui nou proiect imobiliar, la Căuşeni.

Pe o suprafaţă de peste 16 hectare vor fi construite zece blocuri de locuit, cu 650 de apartamente, dar şi 80 de vile. Primul bloc va fi terminat la sfârşitul anului viitor şi va avea cinci etaje şi mansardă. În total, locuitorii din Căuşeni pot beneficia de o sută de mii de metri pătraţi de spaţiu locativ. Preţul unui metru pătrat este de 300 de euro.

Locuitorii din Căuşeni apreciază proiectul lansat de concernul "REGIONALCONSTRUCT".

Noul proiect imo mai mult

Sursa: PublicaTVData: 2010-07-12Categorie:ProiecteVizite:5011ştirea în cache
Inundatii in Republica Moldova

 În urma ploilor din ultima lună, mai multe localităţi din lunca Prutului au fost inundate. Cea mai gravă situaţie este în cinci localităţi din raioanele Hânceşti şi Ungheni. Viitura a făcut ravagii. Casele oamenilor au fost distruse, terenurile agricole au fost inundate, iar animalele – înecate.

Localităţile cel mai grav afectate de inundaţiile de pe râul Prut au fost satele Nemţeni, Cotul Morii, Obileni şi Sărăteni, raionul Hânceşti şi satul Măcăreşti, Ungheni. 

Sub riscul inundaţiilor mai rămîn localităţile din preajma râului Prut, din raioanele Ungheni, Nisporeni, Hînceşti, Leova, Cantemir, Cahul.

În mai mult

Sursa: PublicaTVData: 2010-07-10Categorie:EvenimenteVizite:5129ştirea în cache
Construc?iile afectate de criza

În jur de 30 de proiecte imobiliare nu pot fi date în exploatare anul acesta pentru că dezvoltatorii nu mai au bani să continue lucrările. Cifra reprezintă 40 la sută din totalul apartamentelor care urmau să fie date în folosinţă în acest an. Valoarea acestora se ridică la 300 de milioane de euro, arată un studiu al Centrului de Analiză Expert Grup

Guvernul a propus un şir de măsuri pentru relansarea acestui sector. În primul rând, este vorba despre atragerea creditelor externe pentru dezvoltarea sistemului ipotecar şi acordarea împrumuturilor pe termen lung pentru finalizarea blocurilor de locuit. În acelaşi timp, cererea a scăzut drastic după introducerea TVA de 20 la sută pentru construcţia de locuinţe. 

Potrivit experţilor, oficialii ar trebui să anu mai mult

Sursa: PublicaTVData: 2010-05-29Categorie:AnalizeVizite:3037ştirea în cache

Companiile din domeniu se plâng că nu au cumpărători şi, respectiv nici bani. În plus, dobânzile cerute de bănci pentru proiectele imobiliare rămân a fi mari. 

Piaţa construcţiilor a scăzut cu un sfert în primele luni ale anului 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit Biroului de Statistică, în perioada ianuarie-martie, companiile de construcţii au executat lucrări în valoare de 390 de milioane de lei, ceea ce reprezintă doar trei sferturi din cât au construit anul trecut. 

Lucrările la obiectivele rezidenţiale şi nerezidenţiale au scăzut cu aproape 40 la sută, în timp ce solicitările pentru construcţiile inginereşti au crescut cu aproape 10 la sută faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009.

În primele trei luni mai mult

Sursa: PublicaTVData: 2010-05-18Categorie:AnalizeVizite:1650ştirea în cache

Criza de pe piaţa imobiliară ia amploare. Tranzacţiile cu apartamente şi spaţii comerciale au scăzut cu 15 la sută, în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cererea redusă pentru spaţii nu determină, însă şi ieftinirea apartamentelor. Preţurile au rămas la fel în ultimele 5 luni, ne spun vânzătorii imobiliari.

Potrivit întreprinderii de stat Cadastru, în primele trei luni ale anului molodovenii au efectuat 23 de mii 400 de tranzacţii imobiliare, cu 3500 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut. Experţii cred că cererea foarte redusă este determinată, în primul rând, de dispariţia tranzacţiilor speculative. Dacă înainte, moldovenii cu bani cumpărau apartamente ca ulterior să le vândă mai scump, acum câştigul ar mai mult

Sursa: PublicaTVData: 2010-05-04Categorie:AnalizeVizite:1538ştirea în cache
Eeconstruc?ia drumului Ivanovca-Obileni-Cotul Morii

Satele Ivanovca, Obileni şi Cotul Morii din raionul Hânceşti au un drum nou, renovat din fonduri europene. Cu banii obţinuţi, au fost reparaţi 10 kilometri de drum şi câteva poduri. Grantul a fost obţinut în cadrul proiectului TACIS pentru relansarea localităţilor din lunca Prutului.

Autorităţile raionale speră că investiţiile străine nu se vor opri aici.

Anatol Chetraru, preşedintele Consiului Raional Hânceşti afirmă că: " Aici are un impact benefic asupra dezvoltării economice, asupra ridicării nivelului de trai a acestor oameni care locuiesc aici şi în special a instaurării unor relaţii normale cu vecinii din România."

"Această zonă este una dintre cele mai sărace din raionul Hânceşti şi în legătură cu aceasta s-a hotărâ mai mult

Sursa: PublicaTVData: 2010-04-27Categorie:ProiecteVizite:2971ştirea în cache
Comrat, complex imobiliar

La Comrat a început construcţia secolului. Peste o sută de companii, care formează un concern, îşi propun să construiască cel mai grandios complex imobiliar din ţară, evalut la trei miliarde de lei. Este vorba de 50 de blocuri de locuit, şcoală, grădiniţă şi o filială a Universităţii Slavone din Chişinău. Prima piatră de temelie a fost pusă astăzi, 24 aprilie, în cadrul unei ceremonii fastuoase.

Noul imobil se va întinde pe osuprafaţă de 16 hectare, şi va forma, astfel, al cincilea cartier din oraş, cel al Tineretului.

Investitorul îşi propune să construiască peste două mii de apartamente în doar patru ani. Vânzările, însă, au început deja. Constructorii afirmă că un metru pătrat de locuinţă se vinde cu cel mult 260 de euro, sau aproape de două ori mai mai mult

Sursa: PublicaTVData: 2010-04-24Categorie:ProiecteVizite:2001ştirea în cache