Ştiri Imobiliare relevante la Moldova.Org

Piaţa imobiliară se află într-o perioadă foarte dificilă, dar ce se va întâmpla mâine? Încotro se îndreaptă piaţa? Preţurile vor continua să scadă sau vor creşte? Ce se va întâmpla peste câţiva ani, dacă multe din construcţii au fost îngheţate? Cât va dura după aceasta deficitul de locuinţe de clasa econom şi premium?

Nu ne putem aştepta la unanimitate în răspunsuri. Însă nu există divergenţe în ceea ce priveşte starea pieţei. Deşi, sunt vehiculate diferite cifre, unii experţi vorbesc despre o scădere a preţurilor la imobilul locativ cu 10-15%, iar alţii în genere operează cu cifre de ordinul 20-25%, specialiştii sunt unanimi în părerea că piaţa este în criză.

„Preţurile la construcţii au scăzut cu 21% în perioada ianuarie-mai, iar volumul lucrărilor de construcţie s-a redus cu 40%, în trei luni”, spune Pa mai mult

Sursa: Moldova.OrgData: 2009-07-09Categorie:AnalizeVizite:1601ştirea în cache
Uzina Metalurgica de la Rabnita

Uzina Metalurgica de la Rabnita a produs in luna ianuarie curent, 28 459 tone de otel si 39 058 tone de laminat.

Potrivit datelor intreprinderii, uzina a exportat in ianuarie 39 460 tone de productie metalica, dintre care 170 tone reprezinta marfa speciala, de calitate superioara.

Potrivit reprezentantilor intreprinderii, in prima luna a anului 2009 uzina a functionat la o capacitate redusa, motiv pentru care indicii de productie in ianuarie sunt mai mici comparativ cu perioada similara din 2008.

De mentionat ca Uzina metalurgica de la Rabnita este cea mai moderna intreprindere de acest fel de pe teritoriul ex-URSS si intra in topul celor cinci mai bune intreprinderi din Europa. In prezent, uzina exporta productie in 60 de tari din America, Africa, CSI si Europa. Uzina a fost data in exploat mai mult

Sursa: Moldova.OrgData: 2009-02-05Categorie:AnalizeVizite:1738ştirea în cache
Gaz, Pret la Gaz

Republica Moldova va procura in primul trimestru curent, gaze naturale rusesti la un pret orientativ de 316-317 USD pentru o mie de metri cubi. Anuntul a fost facut de presedintele consiliului de administrare al SA “Moldova-Gaz”, Alexandr Gusev, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit lui Gusev, pretul exact va fi cunoscut in timpul apropiat dupa ce vor fi colectate toate datele privind dinamica preturilor la produsele petroliere in ultimile 9 luni.

Amintim ca autoritatile de la Chisinau au declarat anterior ca pretul la gazele naturale rusesti achizitionate de Moldova ar putea scadea incepand cu trimestrul II 2009. Reprezentantii ANRE au declarat anterior ca desi pretul de procurare a gazelor naturale va inregistra o crestere in primul trimestru 2009, ea va fi acoperita de reducerea acestui pret in t mai mult

Sursa: Moldova.OrgData: 2009-01-21Categorie:LegislaţieVizite:1835ştirea în cache
Zona Economica Libera “Ungheni-Business”

Zona Economica Libera "Ungheni - Business" va fi extinsa, in cadrul aceteia fiind creata o subzona noua, amplasata pe o suprafata de 400 de hectare. In acest scop, Guvernul a promovat joi, un proiect de lege pemntru modificarea si completare legislatiei in vigoare.

Totodata, in scopul utilizarii potentialului zonei libere „Ungheni-Business” la maximum, Guvernul a propus extinderea termenului de activitate in ZEL de la 25 la 42 de ani.

Guvernul a argumentat necesitatea extinderii ZEL prin faptul ca in prezent, potentialul acesteia este deja utilizat la nivel de 80%, aceasta in conditiile unui interes sporit din partea investitorilor. Gratie crearii subzonei, la dispozitia investitorilor vor fi puse 400 ha de terenuri libere pentru constructia unor hale industriale noi.

Terenul selectat in ace mai mult

Sursa: Moldova.OrgData: 2009-01-17Categorie:ProiecteVizite:3146ştirea în cache
Moldindconbank la Balti

BC „Moldindconbank” si-a deschis o reprezentanta la Balti. Noua subdiviziune face parte din programul de dezvoltare, promovare si optimizare a retelei Bancii, care prevede crearea conditiilor optimale pentru accesul clientilor actuali si cei potentiali la serviciile Bancii.

In anul 2008 numarul filialelor a crescut de la 23 la 41, iar in total reteaua Bancii s-a largit pana la 68 de sucursale.

mai mult
Sursa: Moldova.OrgData: 2009-01-13Categorie:EvenimenteVizite:2810ştirea în cache
Telemedia Group

Compania Orange Moldova a procurat la 18 decembrie, pachetul total de actiuni al companiei „Telemedia Group”.

Potrivit avizului operatorului de telefonie mobila, aceasta achizitie constituie un pas nou si important in dezvoltarea de catre Orange a serviciilor de telecomunicatii in Moldova.

De mentionat ca Telemedia Group si-a inceput activitatea pe piata tehnologiilor informationale din Moldova in 2000 si ofera un complex de servicii de telecomunicatii, care include serviciile de telefonie, transmitere a datelor si acces rapid la Internet.

mai mult
Sursa: Moldova.OrgData: 2008-12-19Categorie:TranzacţiiVizite:2006ştirea în cache
Centrala Electrica

O centrala electrica cu capacitatea de minim 350 MW va fi construita in raionul Ungheni. Proiectul investitional respectiv, in valoare de cca 600 mln de euro, va fi realizat de catre compania ceha “J&T Finance Group”.

In acest scop, Guvernul Moldovei si “J&T Finance Group” vor semna un acord investitional privind suportul proiectului de constructie a centralei electrice.

Prim-vicepremierul Igor Dodon a declarat miercuri, in sedinta Executivului, ca potrivit intelegerilor cu partea ceha, dupa realizarea proiectului, la solicitarea partii moldave, operatorul stabilit de Guvern va primi garantat 735 Gwh de energie electrica anual, ceea ce constituie cca 20% din consumul anual al tarii. De asemenea, in cazul aparitiei unor situatii exceptionale, pe piata interna vor fi livrate suplimentar pana la 100GWh anual. mai mult

Sursa: Moldova.OrgData: 2008-12-17Categorie:ProiecteVizite:2209ştirea în cache
Chisinau, MallDova, Rostiks KFC

Una din cele mai mari retele de restaurante fast-food din Rusia si CSI “Rostiks KFC” intentioneaza sa se lanseze in Moldova pana la finele anului curent.

Potrivit presei ruse, in acest scop “Rostiks KFC” va deschide un restaurant in Chisinau in baza de franciza. De asemenea, compania intentioneaza sa mai deschida pana la finele anului curent 6 restaurante in Rusia, dintre care 2 in Sankt-Petersburg si unul in Moscova. In total, in anul 2008 reteaua se va extinde cu 34 de unitati, dintre care 20 vor fi deschide prin franciza. Astfel, la finele anului in curs, reteaua va cuprinde 161 de restaurante in Rusia si CSI.

Reteaua de restaurante fast-food “Rostiks KFC” a fost creata in 1993. Ea face parte din “Rostik Grup” si este specializata in prepararea bucatelor din carne de pasare. In prezent, reteaua cuprinde mai mult

Sursa: Moldova.OrgData: 2008-12-16Categorie:ProiecteVizite:3218ştirea în cache
Autostrada

Compania Lafarge Ciment Moldova va dona autoritatilor 3 mln euro pentru realizarea lucrarilor de reconstructie a drumului national R20 Rezina – Orhei.

Contractul de sponsorizare urmeaza a fi semnat la 11 decembrie, de catre Lafarge Ciment Moldova si Ministerul Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului. Contractul va fi semnat de ministrul Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului, Vladimir Baldovici si directorul general „Lafarge Ciment” Moldova SA, Frederic Aubet.

Amintim ca Lafarge a intrat pe piata din R.Moldova in 1999, achizitionand cel mai mare producator de ciment - Ciment SA din Rezina. Pana in prezent, compania a angajat in R.Moldova 420 de persoane si cel putin inca tot atatia colaboratori care lucreaza pentru contractorii si subcontractorii companiei. Cifra de afaceri consolidata in 2007 a fos mai mult

Sursa: Moldova.OrgData: 2008-12-09Categorie:ProiecteVizite:2211ştirea în cache
Productia Industriala

Cel mai mare volum al productiei industriale continua sa revina Zonei economice libere "Ungheni-Business", atesta datele Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Potrivit MEC, pe parcursul a 9 luni ale anului in curs, ponderea productiei industriale fabricate in aceasta zona libera a constituit 44,6% din volumul total al productiei fabricate in zonele economice libere. Locul doi il detine de ZAL “Expo-Business-Chisinau” (29,6%) si locul trei de ZAL “Tvardita” (12,6%).

Expertii MEC au atestat pe parcursul lui ianuarie-septembrie 2008, o crestere a productiei industriale, practic in toate zonele libere, cu exceptia ZAL “Taraclia”.

Astfel, pe parcursul perioadei ianuarie-septembrie, rezidentii zonelor libere au produs aparate electronice in suma de 6,3 mln lei, mobila in suma de 47 mln lei ( mai mult

Sursa: Moldova.OrgData: 2008-12-05Categorie:AnalizeVizite:2208ştirea în cache